Főoldal » Kozmikus hulladék

Kozmikus hulladék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) feleslegessé váltak, tőlük tulajdonosuk megválik, vagy megválni köteles. Olvashatjuk a link címen a hulladék definícióját. Mindjárt elkezdtem kutakodni az űrszemét megfogalmazása után is, ami pillanatok alatt sikerült is. Meg is találtam a kapcsolatot a két megfogalmazás között, viszont szembetűnt egy lényeges információ az űrszemétről. Elképesztő mennyiségű űrszemét az-az kozmikus hulladék kering a földünk körül. Sokkal több, mint ahogy azt gondolnánk.

1957-ben juttatták az első mesterséges tárgyat földkörüli pályára, ez volt a Sputnyik-1 nevű műhold. Azóta becslések alapján az űrbekerült 1 cm-nél nagyobb tárgyak száma meghaladja a 600 ezret is, de az ennél kisebbek száma milliós nagyságrendű is lehet. Űrszemét lehet hordózó rakéta-fokozat, működésképtelenné vált kereskedelmi, meteorológiai, távközlési, katonai műhold. Mivel ezen objektumok irányítása már nem lehetséges, így időnként egymással ütközve igen nagymennyiségű törmelék keletkezik.

[token node title-raw]

Egy ilyen eset az Iridium 33 távközlési és Kozmosz-2251-es katonai műhold frontális karambolja 2009. február 10-én. Az amerikai megfigyelések szerint az ütközésből több mint 600 darab űrszemét keletkezett.Elenyésző, de mégis említésre méltó űrszemét az asztronauták által „elejtett” eszközök is. Néhány eszköz, fényképezőgép, csavarok, és ide lehet sorolni azt a kesztyűt is, amit 1965 június 3.án ejtett el a Gemini–4 személyzete. A kesztyű 1 hónapig keringett még a földkörül 28000 Km/óra sebességgel.

[token node title-raw]

Pillanatnyilag csekély veszély forrása az Envisat nevű műhold, melyet 2002-ben állítottak földkörüli pályára. Az eredetileg 5 éves időre tervezett küldetését meghosszabbították, és így 2013-ig fog adatokat szolgáltatni. A komoly fenyegetettséget az okozza, hogy még 150 évig fog a föld körül keringeni, és ez idő alatt kb. 15-03% az esély arra, hogy ütközni fog valamelyik sorstársával. További probléma a méretéből adódik (26×10 méter). Amikor a légkörön keresztül zuhan, nem fog teljesen elégni. Így majd több darabban fog a földre hullani. Reménykedjünk, hogy sikerül valamelyik óceánba célozni az utolsó manőverező lehetőségnél.

Míg az úgynevezett hétköznapi hulladékot heti rendszerességgel gyűjtjük kukákba, tárolókba, addig a földkörül keringő hulladék kezelése lényegesen nehezebb. Európában 2005 óta tartanak űrszemét-konferenciákat, aminek kiemelt témája a meglévő űrszemét kontrolja, valamint újabb hulladék keletkezésének megelőzése. Vannak kezdetleges kezdeményezések az űrszemét kezelésére lézeres, mikrohullámos technológiával, de csak azok kudarcáról lehetne beszámolót tartani. A jelenlegi állapot csak súlyos pénzráfordítással lehetne orvosolni, aminek pedig egyelőre összefogás nélkül nem lesz forrása.

[token node title-raw]

A gazdasági megtorpanás bizonyos mértékben érzékelhető, de a civilizációs fejlődés érdekében létrejött űrprogramok tovább folytatódnak, aminek velejárója, hogy a kozmikus hulladék mennyisége tovább nő.

Források: természet világa, origo-zombiműhold

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.