Főoldal » Kukakultúra Nyílt Nap Szeged

Kukakultúra Nyílt Nap Szeged

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2012. szeptember 29-én az Országos Hulladékazdálkodási Ügynökség Kukakultúra programja keretében az ország több pontján nyílt napot tartottak.

A nyílt nap célja, hogy a résztvevők bepillanthassanak a kulisszák mögé. Mi lesz azután a hulladékkal miután elszállítják a szelektív gyűjtőkből? Azaz lehetőség volt arra, hogy végikövessük a hulladék útját.

A helyszínek itt: http://szelektivinfo.hu/kukakultura/helyszinek/

Az alábbi helysznen volt alkalmam részt venni:

HELYSZÍN: Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Regionális Hulladéklerakó Telepe

CÍM: 6729 Sándorfalvi út Hrsz.01207/69, 01207/28, 01207/70

A látogatók a telep hulladékválogató csarnokát, a komposztálót, a kőtörő üzemet, valamint a csurgalékvíz- és szennyvíztisztitót tekinthetik meg. 30 fős csoportokat 9.00 órakor, 11.00 órakor és 13.00 órakor indítunk. 12 éves kortól javasolt program, zárt cipő a hosszú gyaloglás miatt is ajánlott! Egyénileg fényképezni tilos, a telep munkatársa készít fotókat amely felkerül a cég honlapjára. Munkavédelmi szabályok betartása kötelező. A programon a Nemzeti Környezetügyi Intézet Alsó-Tiszavidéki kirendeltségének munkatársai is közreműködnek.

A hely nem különösebben megközelíthetetlen, a Sándorfalva felé menő buszra kell felszállni és OVIT állomásig kell jegyet kérni, de Szegedtől kb. 6-7 km-re található.

A fenti leírásnak megfelelően 13 óra előtt odaérve a NeKI munkatársai fogadták a látogatókat, majd a 13 órakor kezdődő túrát a Kft. munkatársai vezették, rövid bemutatkozás után.
Először a hulladékválogatómű felé vettük az irányt és a túra közben, érdekes információkat hallhattuk:

Válogatómű:

Szegeden 3 féle módon gyűjtik a szelektív hulladékot: Szelektív gyűjtüszigeten, Sárga zsákos gyűjtés (kivéve üveg), hulladékudvar. A begyűjtött hulladékból 12 frakcióra válogatják.

Volt szó a hulladék beszállítás menetéről.

A sárga zsákok zsáktépő segítségével felszaggatják, majd a szállító szalag által dobszitára kerül, ahol az apró részeket valamint a port kifúvatják.
Havonta végeznek analítist. Kb. 20% a kommunális hulladék aránya, míg a szigeteken kb. 15% ez az arány.
A sárgazsákos gyűjtés annyit tesz, hogy üveg kivételével, minden fajta szelektív hulladékot bele lehet tenni, amit a szigeteken is gyűjtenek.

A válogató szalagnál 12 ember válogatja a hulladékot. Kiszedik a hullámpapírt, színes fóliát, papírt, PET palack(kék, víztiszta,) PP, HDPE csomagolási hulladékot+ aludoboz. A technológia végén leválasztják a vas hulladékot, a többi a depóniára megy. (8-10 ezer tonna hulladék a kapacitása a rendszernek évente.)

A szelektált hulladékot pedig bálázzák és értékesítik.

Megtudhattuk azt is, hogy a szelektív hulladékok felvételére specializálódott egyéb ként is hiányos háttéripart 2009-ben a válság elérte, a felvásárlói árak csökkentek és esetünkben a szelektív, valamennyi veszteséget termel.

Több mindent is ki lehetne gyűjteni, de mivel nincs rá kereslet, azon a bűvös körön belül ameddig adott mennyiséget megéri elszállítani. Továbbá nem olcsó a technológiát üzemeltetni. Az Alföld ebben az esetben stratégiailag nem túl jó hely, de lehet hogy csak azzá kellene tenni. Ez a terület mint a legtöbb függ a fogyasztástól is sajnos.

Továbbá esett szó a lakosság súlyos szerepéről is. Elhangzott, hogy Szegeden viszonylag jó minőségű a szelektív hulladék, azaz túlnyomó többségben tisztán az kerül a sárga zsákokba, és szigetekre ami oda való.

Ugyanakkor meg lett említve az is, hogy 1m3-ig ingyenes a beszállítás naponta/fő mégis vannak olyanok akik kilométerekkel arréb leborítják vadlerakókat létrehozva ezzel, ahol a környezetet károsítják, vagy rossz hírét keltik a szelektív gyűjtésnek, viszont ilyenkor meg nem jönnek el amikor betekintést lehet nyerni a módszerekbe.

Esett szó, kapacitásbővítésról, technológia optimalizásról is, ami a jövőben pozitív változásokat hozhat a helyi hulladékkezelésben.

Kőtörő üzem:

A válogató mű után, a kötörő üzembe látogattunk, ahol az építési törmeléket dolgozzák fel, amely válogatott vagy vegyes (Beton, tégla, cserép, kerámia). Pofás törögépet alkalmaznak, amelynek kapacitása 50t/h. Három féle méretet állítanak elő (0-12 mm, 12-32 mm, 32 mm<)

Az anyagot értékesítik a telephelyről illetve hasznosítják a telepen, vagy útalapba teszik, földutat javítanak, hulladékot takarnak a depónián rekutiváláshoz használják.

Üvegház:

A kötörő üzemtől nem messze van az üvegház, ahol a depóniáról a csurgalékvizet tisztítják, növények segítségével gyökérzónás víztisztítás által. pl. nád, különböző pálma félék stb. Kezelik itt még a lefolyó esővizet és a komposztálásból eredő technológiai szennyvizet. Az így megtiszított vizet visszaszórják a depóniára. A rendszer 120 m3 kapacitása van és központi rendszer irányítja a szivattyúkat. A víz tulajdonságait 3 havonta központilag végzik, de a szükséges teszteket hetente ismétlik.

Depóniagáz hasznosítása:

A depóniáról szivattyú segítségével termelik ki a depóniagázt, 110 KWh teljesítményű gázmotorral elektromos energiát állítanak elő, amit a telephelyen világításra és az üzemellátására használják. Vész esetére fáklyázás is megoldható. A kitermelt gáz minősége és mennyisége jó.

Komposztáló üzem:

1m3 zöldhulladékot a lakosság ingyen bevihet a telepre. Az összegyűlt zöldhulladékból 60% nyesedék 40% zöld arányban keverik, Aprítják majd levegőztetett boxokba helyezik kb. 30-40 t/box. Ilyen boxból kb. 8-10 van.
A kezelési folyamat végén min. 4 hét után rostálás után értékesíthető.

A túra végeztével megköszöntük a kalauzolást, és szakmailag releváns kadványokat lehetett szerezni, valamint elérhetőséget cserélni, a további esetleges együtműködés érdekében.

Forrás:

http://szelektivinfo.hu/kukakultura/

terepi bejárás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.