Főoldal » Levegő szennyező gázok

Levegő szennyező gázok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi emberek figyelmen kívül hagyjuk a levegőt, pedig az életünk lételeme. A cikkemben azokat az anyagokat sorolom fel amely levegőbe jutva károsan hat a környezetre és a bennük élő emberekre egyaránt. Elgondolkodtató milyen levegőt hagyunk hátra gyermekeink, unokáink számára, hiszen ezeknek az anyagoknak az emelkedése hatalmas károkat tud okozni és a következménye akár halál is lehet. Tényleg ezt szeretnénk hátrahagyni?

A levegőszennyezésről akkor beszélünk, ha a levegőben olyan mértékben található, meg egy vagy több szennyező anyag, amelyik a környeztére káros lehet.

Szennyezőanyagok

Szén – monoxid (CO): Szintelen, szagtalan gáz, amely szén és szénhidrogén tüzelőanyagok tökéletelen égése során keletkezik szén-dioxid helyett. Nagyvárosi területeken a levegő CO tartalmának 80%-a belsőégésű motoroktól származik. Százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így kiszorítja az oxigént a vérünkből. Azonnal hatása a fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, elősegíti a koszorúér-elmeszesedését, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát, akadályozza a vér oxigénszállító képességét.

Szén-dioxid (CO2): Színtelen, szagtalan gáz, amely természetes alkotóeleme a Föld légkörének. Fosszilis tüzelőanyagok elégetésével nagy mennyiségben kerül a légkörbe. Elsődleges üvegházhatású gáz. A közúti közlekedésből származik a globális CO2 kibocsátás harmada.

Nitrogén-dioxidok (pl: NO, NO2): Nitrogén-dioxid NO2 vörösesbarna, szúrós szagú a levegőnél nehezebb gáz. Erős oxidálószer és heves rakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal, reagál vízzel, salétromsavat és nitrogén-oxidot képezve. Megtámadj az acélt nedvesség jelenlétében. A gáz és gőz egyaránt izgatja a szemet, a bőrt és a légzőszerveket. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, nagymértékű expozíció halálhoz is vezethet.

Nitrogén-monoxid (NO): Szítelen gáz, amely erős oxidálószer. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszerveket, belégzése tüdővzenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat metahemoglobin képződést. Keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből sé nitrogénjéből illetve nitrolgén tartalmú veegyületek elégetésekor. Ez a folyamat leggyakrabban belsőégésű motorokban játszódnak le, de jelentős forrása lehet az ipar. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

Kén-dioxid (SO2): Színtelen, szúrós szagú mérgező gáz, amely fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. A kén-dioxid a levegő nedvességtartalmával kénessavat illetve kénsavat képez, melnyek eredménye a savas eső. Nagyobb mennyiségben köhögést, görcsöt, tüdőödémát, tudatzavart és halát is okozhat.

Ózon (O3): Három oxigén atomból áll, kékes színű, jellegzetes szagú, nagyon mérgező gáz. Folyékony állapotban sötétkék, szilárdan pedig ibolyszínű. Igen erőteljes oxidálószer, könnyen bomli, és a belőle felszabaduló atomos oxigén agresszívan reagál a környezettel. Magas koncentrációban fizikai fáradtságot, köhögést, a szájban, az orrban, a torokban szárazságérzést, a szem kivörösödését, könnyezését, duzzadását válthatja ki. Közvelenül árt a növényeknek, gátolja a fotoszintézist, gyökérlégzést. A szmog fő komponense, másodlagos légszennyező, napfény hatására keletkezik a kipufogógázokból.

Metán (CH4): Színtelen, szagtalan, gyúlékony szénhidrogén gáz. Gépjárművek bocsátják ki.

Következő bejegyzésemben az anyagok élővilágra okozott hatásával szeretnék foglalkozni.

Irodalom

Vezérkép: http://www.google.hu/search?hl=hu&gs_rn=7&gs_ri=psy-ab&cp=7&gs_id=3s&xhr=t&q=leveg%C5%91szennyez%C3%A9s&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44158598,d.Yms&biw=1366&bih=596&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ntFOUZHfK7Ck4ASC94C4BQ#imgrc=1Ndw0Z4K3uvl5M%3A%3BEgoLZ-6UjHl6gM%3Bhttp%253A%252F%252Fthink.transindex.ro%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F11%252Fsneeze.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fthink.transindex.ro%252F%253Fp%253D5255%3B500%3B338

Főiskolai jegyzet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.