Főoldal » LHISI -folytatás-

LHISI -folytatás-

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Akkor nézzünk néhány újabb információt a Lhisiről.

   A frissen kikelt példányok (galéria 1.kép)) 2 cm körüli nagyságúak. Többszöri vedlést követően, fejlődésük befejeztével a 15 cm-es nagyságot is elérhetik.
  Az emberekre nézve eddigi tapasztalatok alapján egyáltalán nem veszélyes (mint egyébként a botsáskák többsége). Nem csíp, nem szúr, nem harap. Betegséget nem terjeszt, és még csak nem is vámpír :)
   Hacsak nem tekintjük őt a növények vámpírjának. Ez a teljesen szelíd állat csupán tápnövényét szivogatja. Mivel az a “kóró”, amit eredeti élőhelyén fogyasztott itthon nem terem, az Állatkertben szederet adnak nekik. Ha valamilyen csoda folytán kikerül a természetbe, rá tudna szokni más növényre is, de hosszú távú fennmaradása sajnos szinte kizárt hazánk éghajlatán. Ennek több oka is van. Először is legalább 70%-os páratartalmat igényel. Továbbá nem feltétlenül esik egybe az aktív időszaka azzal, amikor a táplálékául szolgáló növény éppen vírit. Plusz -ami talán a legfontosabb- a Lhisi -a többi botsáskához hasonlóan- nem tud áttelelni. Ehhez arra lenne szükség, hogy olyan helyre tudja dugni a petéket, ahol kellően meleg van, vagy azokban eleve legyen egyfajta fagyálló -mint például a darazsaknál-. Sajnos ezek egyikére sem képesek. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem igazán lenne bármiféle hatással a magyar ökoszisztémára.
    Egyelőre nem tervezik őket szabadon engedni. Legalábbis, ami a budapesti állományt illeti. A hosszú távú tervek között nyilván szerepel, hogy minden egyed eredeti előre helyére kerüljön, de mivel a jelenleg létező állomány igen sérülékeny, igen kis számú egyelőre “a csináljunk minél többet” elv érvényesül. Az Fővárosi Állatkert petéiből folyamatosan kellnek a példányok. Idővel a nagyközönség is megcsodálhatja őket. A távolabbi elképzelések, célok és azok megvalósulása pedig idővel úgyis kiderül.

   Remélem minden kérdésre válaszoltam András :)

   A képekért köszönet a következő oldalaknak

– http://estihirlap.hu/sites/default/files/styles/medium/public/field/image/Download.aspx__69.jpg
– http://greenfo.hu/hirek/2012/04/21/a-vilag-legritkabb-rovarfaja-budapesten

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.