Főoldal » Lovas kocsis hulladékszállítás és Elektromos hulladékgyűjtő – Innovatív megoldások a hulladékgyűjtésben és -szállításban

Lovas kocsis hulladékszállítás és Elektromos hulladékgyűjtő – Innovatív megoldások a hulladékgyűjtésben és -szállításban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) konferenciasorozatot szervezett – a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) (https://nhkv.hu) szakmai támogatásával – annak érdekében, hogy a hulladékkezeléshez kapcsolódó innovatív megoldásokra hívja fel a figyelmet.

Az utolsó konferencia 2018 áprilisában zajlott le, fókuszában a hulladékgyűjtés és -szállítás témakörével.

Elektromos hulladékgyűjtő

Az elektromos energia jelenleg még főleg fosszilis erőforrásból származik, ennek zöld energiára váltása a jövő kihívása. A bemutatott e-kukásautók végsebessége 80 km/h és egy töltéssel 150 Km-t közúton és akár 100 Km-t gyűjtés közben képesek megtenni napi 8 óra munkavégzéssel, akár 10-18 mázsa hulladék begyűjtéssel, mindeközben 10-12% hegyjáró képeséggel rendelkezik.

Lovas kocsis hulladékszállítás Bicskén

Egy teherautó 100 kilométeren közel 100 liter üzemanyagot fogyaszt a lépésben történő haladás miatt. A lovas kocsi nem lassúbb, viszont jóval csendesebb, valamint üzemanyagfogyasztása és légszennyezése is nulla. A lovas kocsi 100 százalékban önellátó, szigetüzemű villamosenergia rendszerrel működik, hazai gyártásban készül, újrahasznált alkatrészek feldolgozásával.

A felépítmények kézi csörlővel cserélhetők, legyen szó 8 köbméteres konténerekről, szelektív hulladékgyűjtő szigetről vagy sétakocsi felépítményről.

A bicskei kezdeményezéshez hasonlóan Nagyvázsonyban is elindul a pilot tesztelés. Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a zajhatás, a hajnali kukásautós ébresztés elkerülése miatt, alternatív megoldásként gondolt a lovas kocsival történő szemétszállítás tesztelésére. A lezajlott próbaüzem kimutatta, hogy már a félig telt szelektív konténerek esetén is hatékony a fogatos üzemeltetés.

A szűk utcák, gyenge aszfaltok, az üdülő- és kertvárosi, kertes házas övezet is jobban kedvez a lovas hulladékszállításnak és a helyi lakosok is örömmel fogadták a csendes, teljes mértékben környezetbarát alternatív rendszert.

Emellett az NHKV Zrt. és a lovas társadalom is nyitott a megoldásra és szakmailag támogatja a projektet. Politikai oldalról is támogatottságot élvez az elgondolás, mivel ökoturisztikai és vidékfejlesztési lehetőségeket rejt.

Az innovációs konferenciasorozat folytatása 2018. október 30-án Budapesten, a Benczúr Hotelben lesz (Budapest, VI., Benczúr utca 35.), amelynek szakmai partnere továbbra is az NHKV Zrt. – eddigiekhez hasonlóan. A soron következő konferencián helyet kap a szemléletformálás és a környezeti nevelés is, hangsúlyt helyezve a környezettudatosságra és a helyes hulladékkezeléssel kapcsolatos ismeretterjesztésére. (MTI-OTS)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.