Főoldal » Madaraink nyomában-Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Madaraink nyomában-Fehér gólya (Ciconia ciconia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Fehér gólyák vonulása már nyár végén Augusztusban elkezdődik, vándorlásuk során akár 12 000 kilométert is repülhetnek, és manapság érkeznek meg telelő helyikre.



Az egyik útvonal Spanyolország és Marokkó felé veszik az irányt, ám a legtöbben Romániából Bulgárián át Kis-Ázsiába, majd innen a Nílus völgyét követve Dél Afrikába vándorolnak, ahova november végen érkeznek meg.



Fokozottan védett fészkelő madarunk. Európa-szerte veszélyeztetett (SPEC 2) kategóriában tartozik. A faj elterjedésének központja Közép-Európa, egyik legnagyobb és stabil állománya Magyarországon költ. Nyugatrol, mint fészkelő, már csaknem teljesen eltűnt vagy erősen visszaszorult.



Piros lábával és csőrével, fekete-fehér tollruhájával összetéveszthetetlen. Hazánkban kb. 5000 pár fészkel. A fészkükhöz igen, párjukhoz nem feltétlenül ragaszkodnak. Sok gólya csak ötéves korában kezd költeni, de 20 évesen is szaporodnak. Az egykoron a táplálkozó területei melletti erdőkben, facsoportokban fészkelő fehér gólya a tanyák kéményének, istállótetőinek jellegzetes fészkelője lett, majd a települési elektromos hálózat kiépülése után a villanyoszlopok váltak legfontosabb fészkelő helyé. A gólyák fő táplálékát rovarok, elsősorban sáskák alkotják, de nagyon sok kétéltűt, hüllőt, rágcsálót, sőt madárfiókát is fogyasztanak, vizes élőhelyeken pedig nem vetik meg a halat sem. Az átlagosan 4-5 tojásból 30-40 nap alatt kelnek ki a fiókák, két hónapos korukban kezdenek repülni. A szülők felváltva kotlanak, melengetik és őrzik a fiókákat, a hozott táplálékot eléjük öklendezik a fészekbe.

 



Európa szerte közkedvelt, szép fekete fehér madarak, több országnak kiemelt jelentőségű nemzeti értéke, mint Lengyelország és Litvánia, valamint jelképe pl: Hágának.

Egyiptomban szintén nagyszámú, legalább 500.000 példány vonul át Ősszel és tavasszal.

 Fészkelő helyükre január végén, február elején kezdenek visszatérni és rendszerint március második felére, április elejére érnek haza.

A fehér gólya teljes fészkelő területén védelem alatt áll. Magyarországon 1901 óta részesül törvényes oltalomban, 1993-tól fokozottan védett.

Két gólya téli vándorútja követhető a világhálón a www.gilice.hu címen.

 



 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.