Főoldal » Madárcsemegék

Madárcsemegék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor tervezzük a kertünk fásítását, beültetését különféle cserjékkel, gondoljunk a madárvendégekre, akik egész évben látogatóik lehetnek kertünknek. A madarak csemegéjének számít több olyan cserje vagy kisebb termetű fa termése, amely számunkra is táplálék lehet, továbbá sárga, piros vagy kék terméseikkel esztétikai élményben is részesíthetnek bennünket. Cikkemben e fajok közül szeretnék néhányat bemutatni.

Berberis vulgaris – közönséges sóskaborbolya
familia: Berberidaceae
Ősszel érő piros termései lédúsak, kissé savanykásak, 15-20mm hosszúak. Október elején kezdenek beérni a bogyók. Emberi fogyasztásra is alkalmas, lekvárt készíthetünk belőle.
Természetes élőhelyén a száraz, meszes talajokat részesíti előnyben, világos erdőkben, erdőszéleken találkozhatunk vele. Sok kertészeti fajtája is ismert, kertünkben az alapfaj mellett ezekből is ültethetünk egy-két tövet.  Leveleiben és gyökerében a berberin nevű alkaloida van, ezeket a részeit ne fogyasszuk, csak a termést. A galéria: 1.-2. képein a Berberis thunbergii, japán borbolya termései láthatóak.

Cornus mas – húsos som
familia: Cornaceae
Tojásdad, piros terméseiből lekvárt készíthetünk. Bogyói 15mm hosszúak, kétmagvúak, ízük savanykás. Száraz lomberdőkben, cserjésekben érzi jól magát. Kedveli a naposabb fekvésű helyeket és a laza, meszes talajokat. Érdemes egy-két sombokrot ültetnünk kertünk melegebb, szárazabb helyére. Már augusztustól érik. Gyógynövény (galéria: 3. kép).

Cotoneaster sp. – madárbirs fajok
familia: Rosaceae
Terméseik színe általában piros, gömb alakúk vagy hosszúkásak, 6-8mm átmérőjűek, kétmagvúak, ősszel érnek. Nálunk is honos a Cotoneaster integerrima (piros madárbirs), a Cotoneaster nigra (fekete madárbirs), a Cotoneaster matrensis (pannon madárbirs). Az alapfajok is szépen díszítenek, de számos kertészeti fajta is ismert, egész kis madárbirs gyűjteményt alakíthatunk ki. A fajok és fajták a habitusukban, a leveleik alakjában és igényeikben különböznek egymástól. Kertünk bármelyik részére találhatunk megfelelő egyedet, a kisebb kúszó növekedésűek még a balkonládákban is jól érzik magukat. A galéria 4.-5. képén a Cotoneaster horizontalis termései láthatóak.

Crataegus laevigata – kétbibés galagonya, cseregalagonya
familia: Rosaceae
A kétbibés galagonya cserje, vagy kisebb termetű fa. Lomberdőkben, erdőszéleken él, kedveli az üde, tápanyagokban gazdag talajokat. Termése gömb vagy tojásdad alakú, piros színű, 2-3 magvú, ősszel érik (galéria: 6. kép).
Az egybibés galagonyához hasonlóan gyógynövény, virága, levele és termése is fogyasztható. Szárított terméseit teaként elkészítve akár mindennap fogyaszthatjuk. A vérnyomásunkra és a szívünkre van pozitív hatással.

Crataegus monogyna – egybibés galagonya
familia: Rosaceae
Termései piros színűek, gömb alakúak, egymagvúak, ősszel érnek. A csapadékosabb területeket kedveli, lomberdőkben él. Magyarországi élőhelyein, a ligeterdőkben fává nő. A madarak előszeretettel fészkelnek a galagonya sövényekben, ha tehetjük, kertünk egy részén alakítsunk ki mi is galagonyasövényt. Jól metszhető faj, ha nem szeretnénk túl magas sövényt tavasszal bátran visszavághatjuk (galéria: 7. kép).

Euonymus europaeus – csíkos kecskerágó
familia: Celastraceae
Nyár végén nyújt táplálékot madarainknak. Termései igen érdekesek, piros színű függelék található rajtuk és ebből lóg ki a húsos narancsszínű magköpeny. A termés négyrekeszű tok. Egész Európában elterjedt faj, maga a növény nem túl dekoratív, a természethez közeli kertekben ideális (galéria: 8. kép).

Hippophae rhamnoides – homoktövis
familia: Elaeagnaceae
Húsos álbogyói igen népszerűek, magas C-vitamin tartalma közkedveltté tette a terméseiből készült italokat. Gyógyhatásai között szerepel az immunrendszerünk erősítése, náthás időszakban fogyasszunk homoktövis levet, de azért télire hagyjunk a bokrokon a madaraknak is a termésből. A népi gyógyászatban hashajtóként is alkalmazták.  A bogyók narancsszínűek, gömb vagy tojásdad alakúak, 6-8mm-es nagyságúak (galéria: 9. kép).
A laza talajú, napos helyeket kedveli. Magyarországon is honos a Duna mentén találkozhatunk szórványos állományaival. Több országban amellett, hogy vadon is előfordul, termesztik.

Ligustrum vulgare – közönséges fagyal
familia: Oleaceae
A fagyal az egyik legkedveltebb kerti sövénynövényünk, de vadon is előfordul száraz, meleg erdőkben, erdőszéleken, cserjésekben. Fekete bogyóit kedvelik a madarak, főként verebeket látni nagyobb rajokban a fagyal bokrok körül csemegézni (galéria: 10. kép).
Nyáron illatos, fehér virágai is díszítenek. Lombhullató, de enyhébb teleken örökzöld. Jól tűri a metszést, a klasszikus sövényformák helyett alakra is nyírható.

Prunus mahaleb – sajmeggy, törökmeggy
familia: Rosaceae
Fekete színű, apró méretű, csonthéjas termései a nyár elejére már beérnek. Kirándulásaink során a száraz, meleg tölgyerdőkben találkozhatunk ezzel a fajjal, de néhol kertekbe is ültetik. A madarak kedvelt csemegéje.

Prunus spinosa – kökény
familia: Rosaceae
Tavasszal apró fehér virágai díszítenek, később pedig hamvaskék, gömb alakú termései. A kökény a meleg, száraz helyeket kedveli. Nagyon szép látvány a virágzó kökénysövény, ha nagyobb kertünk van, ültessünk több tövet belőle, ha lehet egymás közelébe. Madaraknak, sünöknek kiváló búvóhely. Kedveli a tápanyagokban gazdag talajokat. Egész Európában honos, néhol termesztik is. Virágát, levelét gyógynövényként hasznosíthatjuk, terméséből lekvárt készíthetünk vagy miután megcsípte a dér fogyasszuk nyersen, igen magas a C-vitamin tartalma (galéria: 12. kép).

Pyracantha coccinea – tűztövis
familia: Rosaceae
Áltermései 5-6mm átmérőjűek, gömb alakúak, sárga, narancs vagy piros színűek, 5 magvúak. A tűztövisből, mivel ágai tövisesek áthatolhatatlan sövényt nevelhetünk, így kertünket természetes kerítéssel védhetjük. Rendszeresen nyírható, jól tűri a metszést. A madaraknak búvóhely és táplálék, egészen január-februárig. Számunkra melengető látvány, a havas téli napokon (galéria: 13.-14. kép).

Sambucus nigrafekete bodza
familia: Caprifoliaceae
A fekete bodza lédús, ízletes, csonthéjas terméseivel már mindannyian találkoztunk. Nyár végén és kora ősszel madaraink kedvenc csemegéje, de mi is készíthetünk belőle lekvárt vagy szörpöt. Egész Európában elterjedt, termesztik is. Kedveli a nitrogénben gazdag talajokat, a nedvesebb, üde élőhelyeket (galéria: 15. kép).

Sorbus sp. – berkenyék
familia: Rosaceae
Sok kertészeti fajtája ismert, hazánkban, parkokban, kertekben találkozhatunk a berkenyékkel. Madaraknak eleség, nekünk díszfa. Szoliterként ültessük, így mutatja legszebb formáját. A galéria 16. képén a Sorbus aucuparia termése látható.

Viscum album – fehér fagyöngy
familia: Santalaceae
Termése álbogyó, színe áttetsző fehér, a terméshús nyálkás és ragadós, 1-2 mag található benne. November-decemberben érik meg, a magvak a madarak számára emészthetetlenek, bélrendszerükön keresztülhaladva lesznek csíraképesek (galéria: 17. kép).
A karácsony kedvelt jelképe, főként az angolszász területeken. Gyógynövény, a fagyöngy hajtásaiból készült tea a vérnyomás szabályozására alkalmas.

Képek forrása
Vezérkép, galéria 1.-2., 4.-5., 13.-14. kép, : saját fotó, galéria 3. kép: www.biolib.cz, galéria 6. kép: www.commons.wikipedia.org, galéria 7. kép: www.terra.hu, galéria 8. kép: www.commons.wikimedia.org, galéria 9. kép: www.zahradni-raj.eu, galéria 10. kép: www.aphotoflora.com, galéria 11. kép: www.aianduskool.ee. galéria 12. kép: www.erdely.ma, galéria 15. kép: www.herbsfor.net, galéria 16. kép: www.hr.wikipedia.org, galéria: 17. kép: www.drflora.hu.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.