Főoldal » Mágneses szappan az olajszennyezések eltüntetésében

Mágneses szappan az olajszennyezések eltüntetésében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Először állított elő mágnesre reagáló szappant egy nemzetközi kutatócsoport. A szappan és minden olyan anyag, amelyet feloldottak vele, könnyedén eltávolítható mágneses mező alkalmazásával. Szakértők szerint nagyon jól hasznosíthatnák például olajjal szennyezett vizek megtisztítására.

A vasatomokat tartalmazó szappant az Angewandte Chemie című szakfolyóiratban ismertették részletesen. A brit Bristoli Egyetem és a grenoble-i Laue Langevin Intézet (ILL) kutatói a háztartásokban is használt detergensekből indultak ki vizsgálataikban. A brit csoport egyszerű módszert talált arra, hogy a detergens molekulájához vasatomokat kapcsoljon hozzá. Az így létrejött cseppeket úgy vonzotta a mágnes, mintha vassal lettek volna megtöltve. Az egyedülálló vasatomok azonban nem viselkedhetnek aprócska mágnesként, ezért feltételezték, hogy a kémiai folyamatban olyasmi is történt, amire nem számítottak előzőleg.

Mintákat küldtek ezért az előállított szappanból a franciaországi intézetbe, ahol intenzív neutronsugár-nyalábokkal vizsgálták meg az anyag összetételét. Kiderült, hogy a vasrészecskék szorosan illeszkedve helyezkedtek el, mintha csak vasból lévő nanoszemcsét alkotnának, ezért reagálhattak a mágneses mezőre. Mint Julian Eastoe, a Bristoli Egyetem kutatója elmondta, a molekulaszerkezet ismeretében újra átgondolják, mire és hogyan használható az előállított szappan- számolt be a BBC hírportálja.

A folyamat mechanizmusa a következő: a szappanmolekula egyik vége a szerves anyagokhoz (pl. olajhoz), a másik vége a szervetlen oldószerhez (vízhez) kötődik, így vízben oldhatóvá, tehát lemoshatóvá, eltávolíthatóvá teszi a zsíros, olajos szennyeződséeket, és nem áll össze az olajfolt a vízen. Ha vasatom kapcsoldóik a szappanmolekulához, akkor az a szervetlen végéhez kötődik, a mágnes húzza a vasat, a vasatom kötődik a szappanhoz, húzza a szappanmolekulát, és a szappanmolekula húzza az olajat. Így távolítható el mágnessel az olaj a vízből.

Forrás (kép forrása is): http://www.greenfo.hu/hirek/2012/01/25/magneses-szappan-az-olajszennyezesek-eltunteteseben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.