Főoldal » Magok a kihalás ellen

Magok a kihalás ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai világban az állat és növény világra nézve a fenyegetettség példanélküli. A népességrobbanás a technika fejlődés egyre gyorsulóbbá teszi a kipusztulás ütemét. Különösen veszélyes mivel a Földi értékek egyenlőtlenül oszlanak meg. A legtöbb kipusztulást okozó faktorok a savas esők, fakitermelés, túlzott vadászat, genetikai változások stb… A környezetpusztítás legsúlyosabb következménye az extinkció, vagyis kipusztulás.

Kihalt: az a faj amely a Földön már nem található meg.

Vadon kihalt: az a faj amelynek egyedei már csak fogságban élnek a természetben nem találhatóak meg.

Helyileg kihalt: az a faj, amelynek egyes populációi kihaltak, de még máshol a természetben létezik vadon élő populációja.

Ökológiailag kihalt: az a faj, amely egyedei oly mértékben csökkentek, hogy a társulásra és más fajokra már hatást nem gyakorol.

Ezek ellen küzdenek növényeknél magbank létrehozásával.

A munka három csoportra osztható

·         gyűjtés

·         tárolás

·         adatkezelés

Maggyűjtés csak legálisan engedélyekkel rendelkezők végezhetik! Előzetes terepbejárás szükséges, hogy a helyszínt megismerjük, meghatározzuk a populációnk pontos helyét, kiterjedését. Ekkor már megtudjuk becsülni a magérés várható idejét, ennek tudatában tervezzük meg a maggyűjtés tervezett időpontját.

Mintavétel

A területre érkezve újra mérjük fel a populáció méretét és annak elhelyezkedését. Meg kell határoznunk hol kezdődik az egyik és hol végződik a másik populáció. Ez nagyon fontos, mivel genetikai variációk lehetnek a növénypopulációk között. Ha a minták keveredése várható akkor elvesznek  a genetikai különbségek.

Minimális mintavételi szám

Annyi egyedről kell mintát vennünk, amennyiről lehetséges, de úgy hogy az ne veszélyeztesse a populáció fennmaradását! Véletlenszerű gyűjtés történjen, a lehető legnagyobb területről.

Mintavételi módszer

 Amennyire lehetséges random mintavételt kell alkalmazni. Ez úgy tudjuk a legjobban megoldani ha a területet felosztjuk. Pl.: 5 lépésenként veszünk mintát. Az ember előszeretettel vonzódik a nagy magokhoz gondolván, hogy nagyobb és szebb egyed kel ki belőle, ellen kell állni a kísértésnek a meghatározott iránytól eltérni nem szabad. Fontos időközönként ellenőrizni hogy a begyűjtött magok nem léha, éretlen, egészségesnek tűnik e külső morfológia alapján. A magokat feliratozott vászonzsákba vagy papírtasakokba gyűjtsük.  A vászonzsákok száját kössük be a papír tasakokat hajtsuk be és tűzzük össze. A gyűjtés alatt egyéb információkat is feljegyezhetünk relatív páratartalom, hőmérséklet. A mintavételnél nagyon figyelni kell a mérgező növények jelenlétére és azok érintése kerülendő!

A mag érettségének ellenőrzése

Az alapján határozzuk meg, hogy mennyire könnyen tudjuk leválasztani a magokat az anyanövényről. A termés színe is segítheti meghatározásunkat. Ha a begyűjtés alatt éretlen magokat is szedünk azokat laborban érleljük meg.

A maggyűjtés helyszínén rögzíteni kell a gyűjtés helyét (GPS, térkép)

Utólagos munkálatok

A begyűjtés alkalmával már a terepen egy előzetes tisztításon átesett magokat, laborban teljesen elkülönítjük a felesleges anyagoktól. A nagyobb mennyiségeket kisebbekre osztjuk teljesen kiszárítjuk és újra csomagoljuk. Természetesen minden csomagoláson a gyűjtés helye, ideje, gyűjtő neve, növény latin nevének feltüntetésre kerül.

Kérek minden Magyar Állampolgárt, hogy segítse azok munkáját akik a biológiai sokféleség megőrzéséért erejük felett teljesítve munkálkodnak. Hiszem, hogy gyermekeinknek nem kizsákmányolt Földet hagyunk hátra.

Irodalom

Standovár T.-Richard P. 2001: A természetvédelmi biológia alapjai, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Fővárosi Állat és Növénykert 2009: ENSCONET (2009) Seed collecting manual for wold species, kézirat, Budapest.

Természetvédelem III. előadás szóbeli közlés, Nyíregyháza

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.