Főoldal » Magyar mangalica 2.

Magyar mangalica 2.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mangalicának négy színváltozata alakult ki. A szőke, a vörös, a fecskehasú és a fekete.

Szőke mangalica (galéria 1. kép)

    Ez a mangalica legkorábban kialakult színváltozata. Szőrzete finomszálú, göndör. Nyáron ritkább és rövidebb, mint télen. Színe szürkétől a sárgásvörösig változik, attól függően, hogy milyen a talaj minősége. Túrókarimája, szemhéjai, körmei és a természetes testnyílásai fekete színűek.
   Feje a törzshöz viszonyítva középhosszú. Fülei az orrhát felé hajolnak, így nem zavarják látását. Mozgása könnyed, rugalmas, ami az egykori legeltetéses tartásmódnak köszönhető.
   Hasa feszes, melyen a nőstények esetében 5-5 csecsbimbó helyezkedik el. Ennek megfelelően fialásokként 5-8 csíkos kismalacot hoz a világra.
   Kiváló zsírtermelő képesség jellemzi. Emellett egy igénytelen, de edzett és nagyfokú ellenálló képességgel jellemezhető színváltozat.

Fekete mangalica

   Ez a színváltozat az 1970-es években kihalt. Utolsó példányait a Duna szerbiai szigeteinél látták. Őse a horvát-szerémségi fekete és a nápolyi sertés fajták voltak.
   A szőke mangalicához képest nagyobb termetű volt, és még annál is ellenállóbb a betegségekkel szemben.

 Fecskehasú mangalica (galéria 2. kép)

   A szőke- és a fekete mangalica keveredéséből létrejött színváltozat. Színe is ennek megfelelően alakult: háta fekete, hasa és a combok belső oldala pedig „szőke”. Ez a színváltozat 1993-ra szinte teljesen eltűnt, mindössze 32 koca volt fellelhető. De sikerült „megújítani”, s mára néhány száz kocát tartanak számon. Nagyobb fokú szaporaság és ellenálló képesség jellemzi, mint a szőke mangalicát.

 Vörös mangalica (galéria 3. kép)

  A négy színváltozat közül ez alakult ki a legkésőbb, a szalontai sertés és a szőke mangalica keresztezéséből. 1960-as évekre teljesen a mangalicává alakult, csupán vörös színét őrizte meg szalontai ősétől. Első sorban Magyarország keleti részén volt elterjedt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.