Főoldal » Magyar sikerek a napenergiát hasznosító innovatív házak versenyén

Magyar sikerek a napenergiát hasznosító innovatív házak versenyén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már két díjat is nyert a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2012 versenyen a BME diákjaiból álló magyar csapat által készített kizárólag napenergiát hasznosító könnyűszerkezetes épület – és még nincs vége a versenynek.

A Solar Decathlon egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, ami 2002 óta kerül megrendezésre az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. Célja a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A verseny során minden résztvevő csapatnak piaci szereplőkkel együttműködve egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megterveznie és felépítenie.

A Műegyetem csapata az Építészmérnöki Kar vezetésével részt vesz a madridi világversenyen, amelyen a résztvevő egyetemeknek egy-egy kizárólag napenergiával működő környezettudatos házat kell megépíteniük és kiállítaniuk. A csapat célja egy olyan innovatív szolár ház létrehozása, amelyben alkalmazzák az építészeti és technikai újításaikat. A verseny megnyitója szeptember 13-án volt, a hallgatók munkájával készült házat szeptember 14. és 29. között folyamatosan ellenőrzik, minden nap díjazva az adott kategóriában legjobbnak talált pályamunkát.

Csütörtökön osztotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb mérnöki teljesítményért járó díjakat a Spanyolországban rendezett Solar Dechatlon Europe 2012 nevű, fenntartható házakat bemutató versenyen. A magyar csapat Odooprojectje második lett a kategóriájában, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezett német ECOLAR csapat mögött. Pénteken pedig az Intel különdíjjal jutalmazta a ház belső kialakítását.

A szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését és kivitelezését díjazta: a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. A mérnöki teljesítményért járó díj talán a verseny legkomplexebb próbája a tíz közül.

A csapat háza szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható. Ezeknek a feltételeknek alapból meg kellett felelni, ezen kívül figyelte a zsűri az épületburok szerkezetét, a villamos tervezés, a napelemes rendszer részleteit. A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat. – írja az index.hu.

A házat a BME diákjai tervezték és építették. “A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul a verseny a magyar építés helyszínétől 3000 kilométerre van, Madridban pedig összesen 10 napunk volt az építkezésre” – mondta Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője.. A verseny még nem zárult le, a közönségdíjakért szeptember végéig gyűjtik a szavazatokat a csapatok.

Az összetett verseny győztesét szeptember 30-án hirdetik ki a záróeseményen. A munka folyamatosan követhető a résztvevők blogján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.