Főoldal » Magyarország Környezeti állapota 2013

Magyarország Környezeti állapota 2013

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindenki figyelmébe szeretném ajánlani ezt a tavasszal megjelent kiadványt, melyet a Nemzeti Környezetügyi Intézet készített hazánk tavalyi környezeti állapotáról. Nem könnyű olvasmány! Azonban mégis ajánlom, hogy aki el tudja érni az iskolák és/vagy egyesületek könyvtárában, feltétlenül szenteljen rá figyelmet. Nem riogat, nem huhog, tényszerű statisztikákat tesz közzé, kiválóan megfogalmazott összegzésekkel, összehasonlító táblázatokkal, diagrammokkal.

Nagyon fontos, hogy a lakosság, a tanárok, a diákok kellő ismerettel rendelkezzenek élőhelyük állapotáról, hogy mindennapi döntéseiket aszerint hozzák meg, aszerint vásároljanak, termeljenek, szolgáltassanak….és ha felelős beosztásban vannak, döntsenek, aláírjanak, engedélyezzenek.

Mert én elképzelhetetlennek tartom, hogy bármelyik állat-barátunk, az erdőben, a vízparton, a réten, ne tudná, hol található az élelem, melyik növényt, állatot ne egye meg, hol van az iható víz lelőhelye és hogy pl. ne piszkítson bele a saját ételébe, ivóvizébe.

Hatalmas kitérő után talán a civilizált ember is visszatérhetne ehhez a nagyon egyszerű logikához.

Napjainkban gyakran azt tapasztaljuk, hogy a környezetvédelemre, és a környezetvédőkre úgy tekintenek, mint akik akadályozzák a haladást, hátráltatják a beruházások gyorsabb ütemű megvalósítását. Ez a könyv 150 oldalnyi meggyőző érv arra, hogy minket, embereket, az élőhelyüket, a földünket védik a környezetvédők. Tőlünk.

Mert bizony a fogyasztói társadalom elkényeztetett ember-gyermeke habzsolja az életet, az ételt, pazarlóan bánik a vízzel, tudomást sem vesz a levegőről, nem veszi ember-számba a többi élőlényt, ami nem ehető azt elpusztítja, hogy még többet pazarolhasson.

A könyv fejezetei:

– Éghajlatváltozás: Benne az üvegházhatású gázokkal.

– A természet sokszínűsége az egyik kedvenc fejezetem. „ Az emberiség van veszélyben, nem a Föld!” „ A védelem legtöbbször saját rövid távú anyagi érdekeinkkel ellentétes…” Én úgy tudtam eddig, hogy az ember az egyetlen olyan élőlény, amely képes felmérni tettei következményét és aszerint cselekedni. Vagy?

– Hulladékgazdálkodás!!! Jó lenne, ha meg tudnánk akadályozni, hogy egyáltalán keletkezzen! Ha már azt nem tudjuk, legalább a keletkezett hulladékot ne tekintsük szemétnek.

– Környezet, egészség életminőség!!!!!!!!!! Ha valakit semmi más nem érdekelne a környezetvédelemből, csak az, hogy őrá önmagára hogyan hat a jelenlegi gondolkodásunk, környezeti állapotunk, javaslom, hogy ezzel a fejezettel kezdje az olvasást! Garantálom, hogy UTÁNA el fogja olvasni a többit is.

Abban is biztos vagyok, hogy bedugja majd a fülét, amikor a rádióban meghallja a humán-meteorológiai jelentést.

– A Gazdálkodás a környezettel című fejezetből megtudhatjuk, milyen a fenntartható területhasználat, a fenntartható vidék, de diagramba rendezték a betakarított zöldségfélék mennyiségét, a földhasználati kategóriákat, művelési ágakat is. Szemléletes, jól olvasható, meggyőző, mint minden fejezet.

Ezt a részt kötelezővé tenném minden döntéshozónak, akár a parlamentben ül, akár egy önkormányzat képviselő testületében, akár egy nagyvállalatnál aláíró ember. Ezzel elkerülhető lenne, hogy az ország pillanatnyilag előkészítés alatt álló egyik legnagyobb környezetterheléssel járó beruházásának Fenntarthatóság fejezetébe képes legyen Valaki beleírni: Fenntartható, mert a kormány ígéretet tett a finanszírozásra.

– AVII. fejezetben Magyarország és Európa környezeti kihívásairól szerezhetünk ismereteket. „ Országunk túlzottan függ a legnagyobbrészt külföldről származó fosszilis energiahordozóktól, mégsem használjuk ki kellőképpen a megújuló energiahordozókat ( a napenergiát és a geotermális energiát), vagy az energia takarékos megoldásokat, mint a lakóházak falainak gyorsan megtérülő szigetelése.”

– A végén, a Környezetvédelmi prioritások a rendszerszintű kockázatok világában. Ebből nehezen tudok idézni, hiszen minden szava fontos és megfontolandó!
„ ..az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését célzó, illetve a levegőszennyezettség csökkentésére irányuló jogszabályok ötvözése évenként 10 milliárd eurós hasznot eredményezett a közegészségügyi kiadások csökkentése….révén” ( kiemelés tőlem)

 A Jövő Nemzedékek Ombudsmanja Hivatal formális önállóságát elvesztette, de „ prioritás kell legyen, hogy egykori apparátusát visszanyerje, és megfelelő hatékonysággal dolgozhasson.” IGEN!

„ …a mai napig a legerősebb szereplő az állam a társadalom alakításában, így a környezeti válság számtalan feloldhatatlannak tűnő problémájának a megoldásában is a legtöbb eszközzel rendelkezik. Magyarországon a társadalom imént bemutatott értékrendje miatt az államra különösen nagy felelősség hárul.”

„ A készülő negyedik Nemzeti Környezetvédelmi Program három fő célt tart szem előtt:

1. Az életminőség és az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása.

2. A természeti értékek és erőforrások védelme, fenntartható használata.

3. Az erőforrás-takarékosság és –hatékonyság javítása, a gazdaság zöldítése.”

Úgy legyen!

Ámen!

 

Köszönöm a könyvet (a magam és a Városvédő Egyesület nevében) Sáringer –Kenyeres Dórának, aki a könyv egyik szerzője, kiváló környezetvédelmi blogger.

Itt is megcsodálhatjuk blogger társunk Sashegyi József egyik fotóját, a VI. a Gazdálkodás a környezettel című fejezet nyitólapján.

Mert a könyv nemcsak hasznos, és informatív és meggyőző, hanem csodálatos természetfotókkal illusztrált is.

Olvassátok szeretettel, haszonnal. Adjátok tovább a tartalmát, a szellemiségét, a gondolkodásmódját.

Tanítványoknak, olvasóknak, szomszédoknak. Mindenkinek.

 

 

  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.