Főoldal » Magyarország nem sért uniós előírásokat Almásfüzitőn

Magyarország nem sért uniós előírásokat Almásfüzitőn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy időben sokat írtam a kolontári vörösiszap-katasztrófa és a MAL kapcsán hazánk vörösiszap-helyzetéről. Így kerültem kapcsolatba egy másik, almásfüzitői vörösiszap-tározó kezelőivel, a Tatai Környezetvédelmi Zrt-vel. Most ennek a cégnek a sajtóközleménye következik teljes terjedelmében.

Magyarország nem sért uniós előírásokat Almásfüzitőn. Almásfüzitőn az elmúlt években folyamatosan ellenőrizték a magyar és EU jogszabályok betartását  – 14 hatóság több mint 60 vizsgálata mindent rendben talált. Ezért a Tatai Környezetvédelmi Zrt. nyugodtan várja az újabb ellenőrzéseket. Magyarországot folyamatosan próbálják lejáratni, legutóbb azonban az évezred árvizekor is egyértelműen bebizonyosodott, hogy az almásfüzitői tározóknál minden rendben van.

A Bizottság sajtóban megjelent állításával szemben a hetes tározón a hazai és az uniós jogszabályok által meghatározott és engedélyezett hulladékhasznosítás történik.

Az elmúlt években a Környezetvédelmi Főfelügyelőség más magyar hatóságokkal együtt kétszer is teljes körű felülvizsgálat alá vette az engedélyeket, és megállapította, hogy ezek megfelelnek az európai uniós előírásoknak és kategorizálásoknak.

Almásfüzitőn a tevékenység következtében az elmúlt években jelentősen javult a környezet állapota: harmincadára csökkent a levegőben szálló vörösiszap-por mennyisége és folyamatosan javul a talajvíz állapota is. Az almásfüzitői engedélyek kiadásakor, az uniós állításokkal ellentétben elvégezték az élőhelyekről szóló irányelv által megkövetelt vizsgálatokat.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. az elmúlt években többször is meghívta a Bizottság képviselőit, hogy a helyszínen győződjenek meg a környezet állapotának a javulásáról és arról, hogy a környéken élő lakosság támogatja  a vörösiszap-tározók lefedését.

A magyar hatóságoknak a következő két hónapban információkat kell szolgáltatniuk arról, hogy Almásfüzitőn betartják az uniós előírásokat. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy  a Bizottság teljes egészében megismerje a valós tényeket.

További információ:

Szentiványi Kinga kommunikációs vezető

telefon: +36 34 587 063, kommunikacio@tkv.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.