Főoldal » Majomföld

Majomföld

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Dél-Anglia, Dorset megyéjében egy nagyon különleges és egyedi helyre bukkanhat az utazó.  1987. augusztus 7-én megszületett valami, ami a mai napig kiemelkedő a maga nevében. Az egyik legkedveltebb családi úti cél Angliában. Ez kérem nem más, mint a Jim Cronin által megálmodott, létrehozott és az évtizedek alatt felépített Monkey Word.  Ez a világ első főemlősmentő központja. Több millió tévénéző zárta szívébe a Monkey Business sztárjait, ahol megismerhettük a majmok mindennapjait és a mentési munkákat.

Jim Cronin azzal a céllal hozta létre a központot, hogy legyen egy állandó, stabil otthona a csimpánzoknak, akik a spanyol tengerparton voltak befogva fotózkodás céljából. Az Afrikában született csimpánzok szüleit lemészárolták, majd a csimpánz bébiket illegálisan csempészték be Európába, hogy pénzt hozzanak gazdáiknak, miközben embertelen körülmények között éltek. Ez ösztönözte Jim Cronint a telep megépítésére. Ideális helyet is talált egy volt sertésfarmon. Alison mint PhD éveit töltő biológus érkezett a parkba, akinek célja a bántalmazott medvék viselkedésének kutatása volt. Itt találkozott Jimmel, és egymásba szerettek, majd 1996-ban egybe is keltek és jelenleg ő a Monkey World tudományos igazgatója. Napjainkban több mint 65 hektáron dolgozik a harminc fős lelkes csapat, vigyázva a 14 különböző fajba tartozó 230 főemlős mindennapjait.

Eleinte azon egyedek kerültek ide, melyeket illegálisan, embertelen körülmények között tartottak fogva Dél-Európában. Azonban sok minden változott majd harminc év alatt. Napjainkban több kormánnyal is tartják a kapcsolatot, és intézkedéseket sürgetnek az érintett országoktól, hogy óvják a vadon elő főemlőseiket.  A telepen rehabilitálják a bántalmazott majmokat, emberszabásúakat. Sokszor érkeznek fizikai és pszichológia problémákkal és teljes felépülésük sokszor lehetetlennek tűnik. Ezért is fontos, hogy a folyamat kezdetén érjenek el nagy változást és megakadályozzák a vadon élő egyedek befogását.

Fizikai sérüléseik többek között, törött csontok, amputált végtagok, fogászati problémák, kábítószerfüggés, parazitizmus, bakteriális fertőzések. Lelki sérüléseinek következménye, hogy antiszociálisak lesznek, túlzottan agresszívak, tériszonyuk van mászás közben, vagy épp élelmiszer felhalmozás jelentkezik náluk.

Itt azon munkálkodnak, hogy hátralévő életükben egészségesek, kiegyensúlyozottak, boldogak legyenek a majmok. A Monkey World több mint egy állatkert, ez egy mentőközpont. Majmok és emberszabásúak élnek a parkban. Céljuk hogy a szórakoztató ipartól, a cirkusztól, a laboratóriumokból megmentsék őket. Nagyon sok közös van az ember és a majmok között, nem csak a megjelenésükben, vagy a biológiai viselkedésükben, hanem az érzelmi megnyilvánulásaikban is. Ők a legközelebbi élő rokonaink.

Trudy-t többször megkorbácsolták, Charlie-t elkábították és megverték, Davidet asztmakutatásban használták, és sosem látott külvilágot, Sammy-t csikkel égették meg többször is. Peppa alkoholista lett és a dohány rabja. Ez csak pár példa, hogy legközelebbi rokonainkkal milyen kegyetlenül tudunk bánni. Szerencsére ők életben maradtak és kaptak még egy esélyt a Monkey Worldben, hogy szép, nyugodt, kiegyensúlyozott életük legyen.

A csimpánzok mellett orángutánok, makákók, gibbonok, gyapjas majmok, mókus majmok, selyemmajmok, oroszlánmajmok és makik élvezik egymás társaságát természetes környezetben.

Sajnos Jim Cronin 2007. március 17-én rákban elhunyt New Yorkban, Manhattanben, de a mentési munkákat özvegye Dr. Alison Cronin, Jeremy Keeling társalapító és a lelkes csapat folytatja tovább. Jim emlékére emlékszobrot is emeltek a parkban, ami méltón kifejezi nagyszerű személyiségét, szenvedélyét a majmok iránt.

Mára a Monkey World fontos szerepet tölt be világszerte a főemlősök megóvása tekintetében.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.