Főoldal » Már lehet szavazni a 2012-es Év Vadvirágára

Már lehet szavazni a 2012-es Év Vadvirágára

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az idei évben választottak először Év Vadvirágát, mely most a leánykökörcsin lett.

A jövő évi, 2012-es Év Vadvirágára pedig 2011. november 30-ig lehet szavazni ezen a linken.

A mezőnyben részvevő virágok:

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) – 1. kép lent

Tavirózsaként is ismert évelő, mely a tisztább vizű tavak, holtágak, lassú vízfolyások egyik legszebb és sokak által ismert növénye. Gyökerező hínár, 3 méter vízmélységig találkozhatunk vele. Víz színén úszó levelei (levéllemezei) tenyérnyiek vagy még nagyobbak. Nyáron virágzó faj, sokszirmú, sárga közepű fehér virágai a levelek között, a víz színén lebegnek. Éjszakára a virágok becsukódnak. Áttelepítés, kerti tóba ültetés miatt néhol gyűjtik, de természetes állományait elsősorban élőhelyeinek beszűkülése, megszűnése, vizeink szennyeződése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.

Tavaszi hérics (Adonis vernalis) – 2. kép lent

A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, nagy méretű (3–6 cm átm.) virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott. Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből. Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2 000 Ft.

Agárkosbor (Anacamptis/Orchis/ morio) – 3. kép lent

Az egyik legelterjedtebb hazai orchidea. Arasznyi magas virágzó hajtásokat fejlesztő, tőlevélrózsás évelő. Murvalevelei vöröses vagy bíboros színűek, a virágzat laza, rendszerint 5–20 virág alkotja, amelyek színe a hófehértől a sötétbíborig és a zöldesig változhat. A lepellevelek sisakszerűen összeborulnak, hosszirányban kívül és belül egyaránt zöldesen vagy zöldes-ibolyásan erezettek. Sokféle gyeptípusban, legelőkön, kaszálókon, hegyi-, homoki-, láp- és mocsárréteken, szikes- és homokpusztákon, pusztafüves lejtőkön is él. Tőlevelei ősz vége és tél vége között jelennek meg a talajfelszín felett, virágai pedig április végén és májusban nyílnak. Magjai július elejétől érnek. Állományait elsősorban a tájhasználat változása: a termőhelyek legeltetésének vagy kaszálásának megszűnése fenyegeti. Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.