Főoldal » Március 1.

Március 1.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

   Egy újabb hónap vette kezdetét. Március, a tavasz első hónapjaként kellően tavaszias idővel köszöntött ránk. Ehhez a naphoz, böjtmás havának első napjához számos jeles esemény kötődik.

   140 éve éppen ezen a napon (március 1-én) hozták létre az Maci Laci otthonát, az Egyesült Államok, és egyben a világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot. Az akkori elnök, Ulysses Grant írta alá a parkot létrehozó törvényt. Védetté nyilvánítását először Cornelius Hedges író és jogász javasolta 1870-ben. 1976-ban az UNESCO bioszféra rezervátumnak nyilvánította. Az alapítás évében pedig felkerült a világörökség listára is. A gejzírjeiről, hőforrásairól, geotermikus jelenségeiről híres nemzeti park három állam, Idaho, Wyoming és Montana területén fekszik.   

   Ugyanakkor nem elhanyagolható ez a tény sem, hogy ma van az Újrapapír Világnapja is. Ezen a napon különböző zöld szervezetek arra hívják fel az emberek figyelmét,  hogy mennyire fontos, hogy a papírt (is) újrahasznosítsuk.
  
Magyarországon évente körülbelül 1 millió tonna papír hulladék keletkezik, amiből 450 ezer tonnát újra is hasznosítanak. A kidobott papír 80%-át csomagoló anyag teszi ki, és az újra hasznosítás egy részét sem hazánkban végzik. Európai Uniós elvárásnak megfelelendő az eddigi 45%-t 60%-ra kell növelnünk.
  
A célkitűzés elérhető, ha a szelektív hulladékgyűjtést még több helyre „eljutatjuk”. A felhasznált papír mennyiség csökkentésére pedig egy kiváló megoldás, ha lehetőség szerint a papír mindkét oldalát felhasználjuk, vagy ha amit lehet, elektronikusan végezzük el. Ha bevásárolni indulunk, akkor pedig kerüljük a többszörösen csomagolt termékeket.
  
És persze nem utolsó szempont, hogy napjainkban mondhatni újra fénykorát éli az iskolai papírgyűjtés. 

   Ahogy már említettem is, ezzel a nappal veszi kezdetét a meteorológiai tavasz. Így soraimat egy Áprily verssel zárom.

Áprily Lajos: Március

A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejű cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szíved?

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.