Főoldal » Március 22. – A víz világnapja

Március 22. – A víz világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A víz ünnepének ötletét az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián vetették fel a víz értékére, a Kék Bolygó névadójára, az földi élet alapjának védelmére való figyelemfelhívás céljából, majd az ENSZ 47. Közgyűlésén határoztak a Víz Világnapjáról, melyet 1994. óta március 22-én tartanak meg minden évben az egész Világon.

A víz az életünk.

Jelen van mindenütt: a föld alatt, a föld felszínén, a levegőben, a növényekben, állatokban, az emberben – az összes élő szervezetben. 

A víz latin neve aqua, de ennél is hangzatosabb elnevezése a dihidrogén-monoxid (két hidrogén és egy oxigén atom által alkotott dipólus molekula), és kémia képlete talán az egyetlen, amire mindenki emlékszik a tanulmányaiból: H2O.

Ő a legelterjedtebb vegyület a Bolygónkon. Színtelen, szagtalan, íztelen, 0 C°-on megfagy, 100 C°-on forr, semleges kémhatású (7 pH) – hozzá mérünk mindent. A sűrűsége 4 C°-on a legnagyobb, ezért van az, hogy az ennél hidegebb jég úszik a cseppfolyós vízen. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, ami egyszerre mindhárom halmazállapotban megtalálható: szilárd (jég), cseppfolyós (víz) és légnemű (gőz, pára).

A Föld felszínének 71 %-át borítja víz, mennyiségileg 1,34 milló köbméter. Ez a mennyiség a Föld kialakulása óta változatlan és egy állandó körforgásrészeként vesz részt az Bolygó életében. Ebből az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz kb. 3 %, melyből 98 % felszín alatti víz. A fennmaradó résznek is nagy mennyiségét sarkvidéki jégtakarók és gleccserek foglalják magukba.

Magyarország ivóvízellátásnak több mint 95 %-a felszín alatti vizeken alapszik – hála az égnek, nomeg remek természeti adottságainknak, nekünk nagy mennyiségű, jó minőségű és ezért védendő édesvízkészletünk van.

A legnagyobb édesvíztartalékkal pedig Kanada rendelkezik a Földön.

Az emberi szervezet 70 %-ban tartalmaz vizet (azon belül pedig a legtöbb az agyban 90 %). A szomjúság már a vízhiány (dehidratáltság) jele – elvileg nem szabadna soha megvárni, hogy érezzük. Néhány fontos információ víz szervezetünkre gyakorolt hatásáról:

  • már az enyhe dehidratáció is 3%-al lassítja le egyesek anyagcseréjét;
  • segít az egészség és az ideális testsúly megtartásában, a fogyókúrában, a méregtelenítésben, stb. (egy egyetemi tanulmány szerint, egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét );
  • a vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;
  • kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása képes jelentősen, akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat;
  • a test víztartalmának 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, zavart kelteni a matematikai képességben; – csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát (bél-, húgyhólyag-, mellrák); – belülről hidratál – azaz a legkiválóbb bőrfiatalító szer; – nélkülözhetetlen a megfelelő keringéshez, anyagcseréhez…

De e fentiekhez hozzá kell tennem, hogy nemcsak a testnek jó, hanem a léleknek is. Tökéletes hangulatjavító, stressz oldó, derűhozó: gondoljunk csak egy kád meleg, illatos fürdőre, vagy a nyári vidám strandolásokra, de kikapcsol és megnyugtat, tökéletes meditációs „szer”: mikor az ember „csak” nézi a sima tó vizét, hallgatja a tenger hullámait, csodálja az aranyhidat naplementekor, nézi a végtelenbe zubogó patakot… 

Igyál/igyon most egy pohár vizet, közben nézd/nézze meg az alábbi a csodálatos filmrészletet (a felvételen a Föld legmagasabb vízesését, a venezuelai Angel (Angyal) vízesést, valamint az argentín Igauzú (ejtsd iguacu) vízesést lehet megcsodálni)! 

Antoine de Saint Exupery: „Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged. Megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga vagy az élet”.


http://www.youtube.com/watch?v=pg5KNPfGQAE

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Március 22 a Víz Világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Föld 71%- a víz. Miért is ne ünnepelnénk meg létezését! Hisz nem tudunk olyan élőlényt mondani aminek nem fontos alkotóeleme és létfeltétele a víz! Az ivóvíz ( édes) egyre kisebb területen fordul elő. Így nem is csoda, hogy az ENSZ 1992- ben a 47. közgyűlésen március 22.-ét a víz világnapjává nyilvánította. 1994 óta világszerte próbálják vízkészletünk fontosságára felhívni a figyelmet. A Földfelszín nagy részét víz borítja tavak, folyók, tengerek és óceánok formájában. Mindezzel szemben az édesvízkészlet ennek csupán 2%- a ami nagy mennyiségben a sarki jégtakarók,gleccserek jegébe fagyva valamint felszín alatti vízkészletben találjuk meg. A globális felmelegedés hatására ezek a vizek is elpárolognak, vagy csak egyszerűen elfogy. Védjük vizeinket!

“Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenők. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: Én más vagyok, mint a tenger.”

(Márai Sándor)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.