Főoldal » Március

Március

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Március (ősi magyar nevén a Kikelet hava), az év harmadik hónapja, 31 napos a Gergely-naptár szerint.

Nevét a latin Martius hónapnévből eredeztetik, amit pedig Mars-ról, a háború római istenéről neveztek el. Rómában anno ez volt az évkezdő hónap. Az ókori Rómában szerencsehozó hónapnak is tartották, ezért ilyenkor kezdték meg a háborúkat is.

A népi kalendárium még Böjtmás havának is hívja, mely elnevezés arra utal, hogy március a böjt más-odik hónapja. A 18. századi nyelvújítók olvanos-nak keresztelték ezt a hónapot. 

A horoszkóp csillagjegyei közül márciusba esik a Halak (február 19. – március 20.) és a Kos (március 21. – április 19.). 

Érdekesség, hogy március minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év novembere, valamint a „szabályos” (28 napos) februárja.

Jeles napok márciusban: 

március 1.: a meteorológiai tavasz kezdete
március 8.: Nemzetközi Nőnap
március 15.: Nemzeti Ünnepünk
március 21.: a tavaszi napéjegyenlőség, a csillagászati tavasz kezdete
március 22.: a Víz Világnapja

A Március keresztnevű férfiak június 30-án ünneplik névnapjukat. 

A tavasz első hónapja sok költőnket, írónkat is megihlette. Álljon most itt végezetül egy szép és igaz írás Máriaitól, és régi kedvenc versem Áprily Lajostól:

Márai Sándor: Négy évszak/Március

“Nagyon boldog vagyok, hogy még egyszer megéltem érkezésed, Március! Az influenzán át gázolunk feléd, a tél dögvészén, a sötétség alvilági birodalmán át. Mint aki tárnából, bányalégből érkezik, sáros lábakkal és elfulladt tüdővel megállok a napvilágon, kifújom magam és énekelni kezdek.
Ezt éneklem: üdvözöllek, Március! Időbe telik, amíg az ember megtanulja, hogy lehet örülni egy naptári adatnak is. Március külön évszak, semmi köze a télhez, tavaszhoz. Külön világítása van. Még nincs növénye, csak a hóvirág, ez a minta érték nélkül. Már nincs bál, még nincs uszoda. Még fűtünk, de már felöltjük délelőtt az átmeneti kabátot. Ez még nem a szerelem hónapja, mint a május, s már nem a szövődmények hónapja, mint a február. Nincs külön dallama, nincs nagy tétele. Ez a közzene.
Észreveszem, hogy néhány napja másként ébredek. Ilyesmit gondolok félálomban: mégis! Vagy: fel kell hívni! Vagy: hátha, megpróbálom! Egy hét előtt még komoran hittem benne, hogy legokosabb, ha átadom magam végzetemnek, nem hívom fel, nem próbálom meg, belenyugszom. Közben történt valami. A külső világban még nincs nyoma. A természet, titkos műhelyeiben, még dolgozik új alkotásain, nem árulja el titkait, világraszóló újdonságait. A díszletek még téliek. Csak a fény más, mely a kopott díszletekre hull. Szemem dörzsölöm, dideregve nézek körül, boldogan ásítok, ezt gondolom: Isten neki, még egyszer!
Csak színe van és illata. Ez még nem a virágok parfümje, nem is az a meleg, állati földszag, amely néhány hét múlva, nedves erjedéssel, fehér és bódító gőzökkel fejfájást okoz és őrültségekre késztet. Kis, üde illat ez, olyan, mintha szellőztetnének. Szimatolva járok, meggyfabottal. A téli ruhákat még nem tanácsos kámforba tenni. A téli szerelmeket még nem tanácsos elfelejteni. Minderre szükség lehet még. De már ilyesmit gondolok: “Talpra, magyar!” Egyáltalán, márciusban mindig Petõfit olvasom, néha hangosan is. Dideregve és kíváncsian ülünk a fényben, az égre nézünk. Nem várunk semmi különösen jót. De örülünk, hogy kezdik.”

 Áprily Lajos: Március

A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejű cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka 
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szíved?

(evoe – újjongó örömkiáltás Dionüszosz isten ünnepén; dithyrambus – szimfónia;  dactilus – időmértékes verselésben használt versláb)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.