Főoldal » Máriapócs város Természeti értékei

Máriapócs város Természeti értékei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2000 fős kis városban a védet területek aránya elenyésző, természetvédelmi területtel nem rendelkezünk, ám a természet alkotásait kizárni így sem lehet a mindennapjainkból. Értékek itt is születnek, és manapság már egyetlen fának is nagy jelentősége van. Nem fogok minden fát bemutatni, bár talán akár meg is tehetném, ami biztos, hogy egyszeri cikkbe nem lehet belefoglalni még egy aprócska város természeti kincseit sem. Egy kiemelkedően látogatott városrész a Máriapócsi Horgász Egyesület üzemeltetésében lévő 3 tó, és az őket körülölelő park. A mellékelt képeken is látható festői környezet tárul a szemünk elé, és mint vizes élőhely számos természetvédelmi értékeket képvisel.

 

Nagy fajszámban élnek itt halak, kétéltűek, hüllők, a területen áthaladó madaraknak pihenő és táplálkozó helyet jelent.

A következő képen Nemes kócsag (Egretta alba) látható, pénzben kifejezhető természeti értéke 100 000 Ft. Magyarországon fokozottan védett faj.  Nagyobb termetű, társas gázlómadarak közé tartozik. Élőhelyét sziki és nádas mocsarak, lagúnák, árterek képezik. Halakat, kétéltűeket, vízi rovarokat, kisemlősöket fogyaszt a többi gémféléhez hasonló, kivárásra és villámgyors lecsapásra épülő vadászstratégiájával.

[token node title-raw]

A park területén öreg idős fákkal nem bővelkedünk, de fiatal, néhány éves fák akadnak szép számmal, (kép galériában) ha megbecsüljük, odaadóan gondozzuk, lehetnek ők is magas, hatalmas lombkoronájú páratlan természeti értékek.

 

Megtalálható a nyír (Betula pendula) amely már egész Európában elterjedt, igen gyors növekedésű 15 méterre növő idősebb korban fehér törzsű fa.

Fehér nyár (Populus alba) Európában, Ázsiában és Afrikában is őshonos fafaj. Nevét fehéren molyhos leveleiről kapta. Az Alföldnek és ártereinknek őshonos fája. Alacsony dombvidékeinken csak szórványosan találjuk meg. Optimális termőhelyei a meleg napfényes árterek, vízpartok, homok és vályogtalajok. 40 éves korban elérheti a 30-35 m magasságot és az egyméteres törzsátmérőt. Gyors növekedése ellenére több száz évig él.

 Fűz (Salix) a vízpartok fája jó növekedést csak akkor mutat, ha gyökerei elérik a talajvizet. Erősen fényigényes és a laza talajokat kedveli. Egész Európában honos. 25 m magasságot is elérnek. Görbülésre hajlamos törzsük 8-10 m magasságig ágtiszta, és mellmagasságban 40-50 cm vastag.

 

 

Az ezekhez és még sok más hasonló értékek kivétel nélkül megérdemlik, hogy beszéljünk róluk, számba vegyük, és oltalmazzuk őket.

 

M.János

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.