Főoldal » MÁTÉ EMIL életútja

MÁTÉ EMIL életútja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Életrajzi adatok

Kisújszálláson született 1927-ben, meghalt 2003. májusában, Dunaújvárosban. Elmélyült érdeklődése már gyermekkorában megmutatkozott. Rajongással figyelte a bogarak életét, növények fejlődését. Eligazodásához édesapja igen gazdag könyvtára is hozzásegítette. A kisújszállási neves Móricz Zsigmond Gimnázium kiváló tanáraitól kapott ismeretek fokozták érdeklődését és az érettségi idején elkötelezték további tanulmányai megválasztásában: biológus – kémikus akart lenni. A háború után felvételt nyert az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre. Tanulmányait a mostoha kollégiumi körülmények és nélkülözés közepette is lelkesen végezte, mindaddig míg egy súlyos, krónikus betegség következtében – orvosi javallatra – az egyetemet abbahagyni kényszerült. A nehéz 50-es években praktikus megélhetésforrást kellett keresnie. Rendszerező elméje, precizitása, kiváló terv-statisztikussá tette. Dunaújvárosban telepedett le, ahol a koncentrált ipari fejlődés jó életlehetőséget kínált családalapításhoz. 1956-ban nősült, feleségével, leányával harmonikus, kiegyensúlyozott életet élt.

Szakmai érdeklődés

A biokibernetikában, Linne, Darwin, Mendel és sok más tudós, felfedező munkáiban is jártas volt. A jelenségeket, tulajdonságokat összefüggéseiben vizsgálta! A világ megismerésének vágya késztette arra, hogy nemzetközi nyelvet – az eszperantót – kiemelkedő szinten sajátítsa el. Levelezését, barátságait, utazásait az eszperantó nyelv szőtte át. Rendkívül nagyműveltségű, széles látókörű, világra figyelő, a jelenségeket összefüggésében vizsgáló személyiség volt. A globális méretű ipari fejlődés okozta károk, az ember gátlástalan beavatkozása a természet egyensúlyába – mélyen elkeserítették. Nemzetközi eszperantó fórumokon ez ellen is szót emelt, a természet védelmére buzdított.

Maggyűjtemény

Eredeti rajongása tárgyát nemes hobbiként élte meg. Kikapcsolódást, nemes elkötelezettséget érzett a botanika iránt. A maggyűjtést szenvedélyesen művelte, amerre csak járt hazánk különböző tájain. Élete nehéz szakaszaiban, sorscsapásokban, megrendült egészségi állapotában menedéket, vigaszt talált maggyűjteménye rendszerezésében. Maggyűjtése nem volt öncélú. Autodidaktaként is kiváló szaktudással bírt. Meghívták a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre tanítani. Sajnos, egészsége további gyengülése ebben már megakadályozta. Reméljük, hogy legféltettebb kincse a Maggyűjtemény az egyetemi oktatásban MÁTÉ EMIL eredeti szándéka szerint hasznosulhat. Így egy szakmailag be nem teljesült álom egész életén át tartó elkötelezettsége, fáradozása, munkálkodása nem volt hiábavaló.

A megemlékezést fivére Máté Endre és felesége Mátá Emilné írták.

A maggyűjteményt rendszerezve közel 1800 darabos kincset kaptam a kezeim közé. A Veszprémi Egyetem gondozásából (sajnos a botanika tanszéket beolvasztották) a gyűjtemény a zirci természettudományi múzeum gondozásába került. Terveim között szerepel egy “magatlasz” megjelentetése, hogy mindenkihez eljusson a magok ilyenfajta ismerete.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.