Főoldal » Mátraverebély, az önellátó falu

Mátraverebély, az önellátó falu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vasárnap este, az egyik tévéműsorban mutattak egy falut, Mátraverebélyt. Soha nem jártam még ott, de mégis úgy éreztem, hogy írnom kellene erről a faluról a blogban, mert ők megújuló energiák használatára, újrahasznosításra, hagyományőrzésre és önellátásra rendezkedtek be, így védik a környezetet, és csökkentik a falu melletti bánya 1992-es bezárásától máig meglévő 70%-os munkanélküliséget.

A tévéműsorból kiderült, hogy kerékpár-dinamóval fejlesztenek áramot (azoknál, akiknél már kikapcsolták az áramot, mert a munkanélküliségük miatt már nem tudták kifizetni), sörkollektorral termelnek meleg vizet (a sörkollektor úgy készül, hogy sörösdobozokat raknak össze hosszú hengerré, a hengereket egymás mellé teszik, feketére festik és átlátszó üveglappal burkolják), a sörkollektor gyártásához szükséges eszközöket is a faluban gyártják, saját kezükkel, palántát nevelnek a művelődési házban (ezzel megtermelik saját élelmüket, és csökkentik a munkanélküliséget), népi mesterségeket élesztenek fel, pl. kosárfonást, amiből pénze van a falunak és munkája az embereknek (egyelőre közmunka, de hamarosan talán főállás is), és a házaikat is környezetbarát módon, természetes anyagokból tervezik építeni. Olcsóbb is, helyi anyagokat használnak, környezetkímélőbb is, és saját munkájuk által hamarabb lesz saját házuk, mintha másra bíznák az építést. És ezzel is csökken a munkanélküliség.

Mátraverebély tehát talált kiutat a 70%-os munkanélküliségből, önellátásra rendezkedtek be, és mindezt környezetbarát és kreatív módon teszik, a népi hagyományokat új ötletekkel ötvözve. Minden magyar falunak követendő példa lehet.

A település honlapja: http://matraverebely.hu/

A tévéműsor itt látható: http://tv2.hu/naplo/video/csodafalu-ahol-szobabiciklivel-csiholnak-aramot

Vezérkép forrása: http://www.nemzetijelkepek.hu/pictures/onkormanyzat/Matraverebely.jpg (van címer Mátraverebély honlapján is, de nem letölthető).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.