Főoldal » Megint Újpestről…

Megint Újpestről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy magát megnevezni nem kívánó illető (saját bevallása szerint félti az állását) küldte nekem e-mailben március 11-én a következő javaslatokat. A javasolt változtatások szükségességét, fontosságát, hatásait nem vagyok hivatott megítélni, mert veszprémi lévén nem ismerem eléggé Újpestet, ezért a javaslatokat tartalmi változtatás nélkül, kisebb helyesírási és stilisztikai kiigazításokkal közlöm. A javaslatokról a felsorolás után csak általános szakmai véleményt fogalmazok meg.

A levélíró javaslatai:

          Az Újpesti Farkaserdőben tanösvényeket lehetne kialakítani több madáretetővel és madárodúval.

          Farkaserdő  közepén, ahol a REX állat otthon is van, helyrehozatni az eredeti tavat, mert a nádas már teljesen benőtte.

          Oceán-árok utca és a az Újpesti Lidl áruház közti területről a sok törmeléket el lehetne vitetni, mint ezt a mostani Szilas park kialakításánál teszik.

http://www.ujpest.hu/hir/4573/keres

http://www.ujpest.hu/hir/4685/keres

          Szilas park folytatása, fák ritkítása az UTE atlétikai pálya felé még ha Fővárosi terület is.

          Külső Szilágyi út és a vasút közötti zöld területeken is lehetne több faritkítás.

          Dunakeszi http://greenfo.hu/hirek/2011/10/26/valasz-a-dunakeszi-lap-vedelmeben is mostanában el van hanyagolva ez a kérdés.

Saját szakmai véleményem a javaslatokról:

A tanösvény kialakítása mindig jó ötlet. De ezt nem feltétlenül az önkormányzatnak, hanem a természetvédelmi kezelést végző szervnek kellene megtennie. Ez a szerv lehet akár a nemzeti park, akár egy erdőgazdaság, de akár az újpesti vagy a fővárosi önkormányzat is. Helyismeret hiányában ezt nem tudom, a levélírónak nyilván pontosabb információi lehetnek erről. Az önkormányzat döntése csak az esetleges védetté nyilvánításhoz szükséges (helyi védelem esetén).

A tó kitisztítását a terület tulajdonosának kell elvégznie, de ez is fontos lehet, szakmailag jó kezdeményezésnek tartom, hacsak nem nyújt a nádas élőhelyet olyan élőlényeknek, amelyek a nád kiirtásával eltűnnének e területről. (Utóbbi esetben a részleges irtást javaslom.)

A törmeléket annak kell elvitetnie, aki elhelyezte, vagy ha ez nem állapítható meg, akkor a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a törmelék elszállításáról és biztonságos elhelyezéséről. Ez sem feltétlenül az önkormányzat feladata, bár az önkormányzat kötelezheti erre a terület tulajdonosát. De szakmailag mindenképpen támogatásra érdemes ötlet, hogy a huzamosabb ideig ott lévő nagy mennyiségű törmelék eltűnjön a területről, ne szennyezze a környezetet és ne rontsa a városképet.

A következő 2 javaslat fák ritkításáról szól. Ha jól értem, akkor ez fakivágást jelent, amit csak akkor javasolnék, ha a fák életveszélyt vagy balesetveszélyt okoznak, pl. elkorhadtak, vagy kilógnak az útra. Ellenkező esetben inkább a fák megtartását javaslom, és ugyan nem ismerem az említett két területet, de a fásítás, főleg parkokban és utak szélén általában jó ötlet, mert tisztítja a levegőt, természetközelibbé teszi a tájat, télen átengedi a napfényt, de nyáron kellemesen árnyékol, és élőhelyet biztosít különféle élőlényeknek, pl. madaraknak, rovaroknak.

A dunakeszi láp védelme tényleg fontos lenne, de ebben az újpesti önkormányzat szerintem nem illetékes, a dunakeszi önkormányzat és a zöldhatóság biztosan tud felvilágosítást adni az ügy állásáról, de akár egy egyszerű terepszemle is elég lehet, hogy van-e még ott láp. Remélem van…

Kép: Újpest címere az újpesti önkormányzat honlapjáról. http://ujpest.hu/images/index_02d.jpg

A galériában az újpesti Farkas-erdő térképe látható, a levélíró csatolta a javaslataihoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.