Főoldal » Megkezdi működését a pécsi erőmű biomassza blokkja

Megkezdi működését a pécsi erőmű biomassza blokkja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Első bejegyzésemet egy számomra fontos eseménynek szentelem, amely lakóhelyemet közvetlenül érinti. Pécs lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtést kizárólag helyben beszerezhető tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják. November 7-én hivatalosan is átadják a Pannonpower szalmával és kukoricaszárral üzemelő új blokkját. A kapcsolt hő- és villamos energiát előállító blokk az idei fűtésszezonban kezdi meg működését.

A Pannonpower Holding még 2011-ben döntött arról, hogy 24 milliárd forintos beruházással új biomassza-blokkot helyez üzembe. A szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a legnagyobb Magyarországon. Az új blokk a hőellátás mellett évente 200 gigawattóra villamos energiát is megtermel, amely mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.

Az erőmű két földgáztüzelésű kazánja stratégiai tartalékba került, ezáltal jelentősen csökkent a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, valamint megnőtt az ellátás biztonsága. A gázkazánokat várhatóan csak extrém időjárási körülmények esetén, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérsékleten helyezik működésbe.

Az MTI-nek elmondták: az előzetes tervek szerint az új blokk tavaly év végére, legkésőbb ez év elejére elkészült volna, az üzembe helyezési munkálatok azonban a kazánt építő cég csődje miatt elhúzódtak. A Pannonpower egy másik vállalkozással egyezett meg a kazán beüzemelésének befejezésére.

[token node title-raw]

Forrás: www.zoldtech.hu

További információk a Pannonpower biomassza blokkjáról:

http://www.pannonpower.hu/userfiles/leporello_poszt_0605_vegso.pdf

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.