Főoldal » Mekkora az ökológiai lábnyomod?

Mekkora az ökológiai lábnyomod?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy Mi, emberek milyen mértékben terheljük a Földet. Ezt az értéket Mi magunk is kiszámíthatjuk saját háztartásunk adatai, szokásai alapján, többek között az alábbi oldalakon:

http://www.kothalo.hu/labnyom/

http://myfootprint.org/

A kapott eredmény alapján pedig mindenki levonhatja a következtetést. Ami globálisan ennél sokkal lényegesebb, hogy mekkora egy adott ország ökológiai lábnyoma. A rengeteg statisztikai számításokat követően pedig, ebből összeáll a kép hogy globálisan mekkora az emberiség lábnyoma. Minden évben van egy nap, az ún. “ökológiai túllövés napja”. Ez az évnek az a napja, mikor az emberiség fogyasztása, környezetterhelése túllépi azt a határértéket mikor még azt lehet mondani hogy fenntartható a fejlődés. Az év ezen napjától kezdve, már meghaladja az emberiség fogyasztása a Föld biológiai eltartó képességét. Magyarán, az év további időszakában már súlyos kizsákmányolásról kell beszélnünk. Ennek pedig beláthatatlan következményei vannak és lesznek. Beszéljenek a számok – Az “ökológiai túllövés napja” 2008-2011 között:

2008. szeptember 24. , 2009.szeptember 25. , 2010.augusztus 21. , 2011. szeptember 17.

Látható tehát, hogy az év durván 1/4 részében már deficit jelentkezik. Ennek következményeit sokáig lehetne sorolni. A vízhiány, a telejerózió, az élővilág totális kizsákmányolása, klímváltozás, energia válság stb. Sokat halljuk hogy megkongatták a vészharangokat, hogy ideje cselekedni, hogy nagyon nagy baj van és hogy veszélyben az otthonunk, a Föld. Ez egyrészt sajnos így igaz, másrészt ami Nekem ilyenkor eszembe jut, hogy ez az információ vajon hány emberhez jut el? Vajon hány olyan ember él a Földön, aki úgy gondolja hogy kötelessége megóvni a szűkebb és tágabb környezetét is?  Mert sajnos, nagyon sok olyan földlakót ismerek, aki az otthonát nagy gonddal szépítgeti, csinosítja, erőn felül tartja tisztán, de ha már a természet, a környezet védelme felmerül akkor kezét széttárva hárít… Hiszen Ő mit tehetne?? Hiszen mások is szemetelnek? A másokra való mutogatás az nagyon megy, a stucc politika az is nagyon megy, de a felelősség vállalása, az pedig nagyon nem. Ennek okát sokáig lehetne elemezni, ez azonban már egy másik próblémakörbe vinne át minket, így ettől megkímélem most a kedves olvasót.

Ezt a rövid bejegyzést gondolat ébresztőnek szánom, remélve egyre több emberben fogalmazódik meg hogy Ő is felelős a jelenlegi állapotokért.

Szeretnék egy filmet ajánlani a kedves olvasó figyelmébe, a szélesebb látókör érdekében. A Baraka c. film, melyben  a lélekemelő képsorokat időnként a szívfájdító valóság töri meg. A filmet több módon is lehet értelmezni, de a konklúzió azt hiszem minden érző ember számára azonos, vagy nagyon hasonló lehet….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.