Főoldal » Melegségre vágyunk!

Melegségre vágyunk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hideg van, fűteni kell, a mi égövünkön csak így élhetjük túl a telet, miközben várjuk az új tavaszt. Nem mindegy persze, hogy mibe kerül ez a túlélés.  Vegyünk fát? Szenet? Esetleg cseréljük le kazánjainkat vegyes tüzelésűre? Vagy ültessünk energiafüvet? Nem érdemes „fejjel rohanni a falnak”! Már kevés és jól átgondolt lépéssel nagyon sokat érhetünk el!

Megdöbbentő lehet az a tény, hogy háztartási méretben az éves energiafelhasználásunk nagy részét fűtésre használjuk (az adatok 60-75% közöttiek).  Az élethelyzetek persze mindenkinél mások, hiszen van, aki távfűtéses lakásban él, mások cserépkályhára esküsznek, hódít a passzív ház meg a földhő. Otthonainkban alapvetően gáz van …, egyelőre még van. A gáz drága és valószínűleg nem lesz olcsóbb, ésszerűn kell hát használnunk.

Milyen módszerekkel tudjuk kicsit takarékosabbra fogni az energiahordozókat? 

Az 1 fokkal csökkentett fűtési hőmérséklet 6 %-kal csökkenti az energiafelhasználást, és ezzel a fűtésszámlánkat is. Ez a mérték azonban inkább 20 fok felett igaz … 24 fokról 23-ra csökkentve, de 19-ről 18-ra már nem akkora a “haszon” és ráadásul ilyen hőmérséklet mellett már mi is fázunk. A lényeg, hogy nem kell túlfűteni a lakást, házat: két fok le – egy (két) pulcsi fel!

Régebbi házaknál a szigetelés, illetve annak hiánya okozhat horribilis fűtésköltséget. Az utólagos szigetelés, a nyílászáró csere vagy a fűtéskorszerűsítés azonban nagy beruházás, előtte érdemes felmérni, esetleg szakember segítségével felméretni, hogy mi is lenne felújítás helyes sorrendje, azaz hol szökik igazán a meleg. Kérhetünk hőkamerázást is, mely során az elmés szerkezet rögtön megmutatja házunk titkait, s a színes hőtérképnek köszönhetően azonnal kiderül, mely otthonunk leggyengébb pontja.

Forduljanak bizalommal a Csalán Egyesülethez (www.csalan.hu), ahol témába vágó kiadványokkal, tanácsokkal, kölcsönözhető eszközökkel segíthetik a „zölden” és tudatosan átgondolt ház körüli változtatásokat.

S ha már minden kötél szakad – mert a felújítás még várat magára -, legalább belsőleg melengessük magunkat jó meleg és izzasztó gyömbéres teával, chilis-borsos forrócsokival, forraltborral vagy tipikus téli étkek zamataival. Hiszen ételünk és italunk is lehet a belső kályhánk!

Jöhetnek hát a gabonafélék, az olajos magvak, a káposzta vagy a hüvelyes zöldségfélékből főzött finomságok, melyeket érdemes ugyancsak fűtő hatással bíró fűszerekkel megbolondítani.

Bővebb információért látogasson el a Csalán Egyesület irodájába (Rákóczi u. 3.) vagy az egyesület honlapjára (www.csalan.hu), ahol egyre bővülő zöld okosság és hasznos, egyben tudatos információ tárháza várja az ide látogatót.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.