Főoldal » Melyik a legjobb víztisztító?

Melyik a legjobb víztisztító?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Pár napja azt kérdezte valaki tőlem, hogy melyik a legjobb víztisztító. Egyáltalán kell otthonra házi víztisztító készülék? Hogy szükséges-e, és ha igen, akkor mi a legjobb víztisztítási módszer, az valójában attól függ, hogy milyen eredetű vízről van szó, és azt milyen célra szeretnénk felhasználni. Itt foglalom össze mi határozza meg azt, hogy milyen víztisztítási technológia szükséges egy adott esetben. 

Néhol kiváló minőségű, míg néhol sokan panaszkodnak a vezetékes ivóvízre általában a klór és a rossz íz miatt. Ugyanakkor a palackozott vizeknél a műanyagflakon adalékanyagai két hét állás után már beoldódnak és kimutathatóak az üdítős és vizes palackokban. A két hetet nem a vásárlástól, hanem a palackozástól kell érteni. Némely esetben a baktériumok is elszaporodhatnak, ha a palackokat előzőleg nem megfelelően sterilizálták.

A csapvízzel kapcsolatban nem létezik egyetlen univerzális, mindenre tökéletesen működő víztisztító módszer, mivel a technológia kiválasztásában fontos szerepet játszik az, hogy mennyire tiszta vagy szennyezett az adott víz, milyen anyagok és milyen mennyiségben vannak jelen, és mit akarunk eltávolítani, mit akarunk benne hagyni. A jelen levő anyagok minőségét és koncentrációját az határozza meg, hogy honnan, milyen vízbázisból származik a víz, és milyen tisztításon esett már át eddig a központi víztisztítás során.

Milyen szennyező anyagok fordulhatnak elő a vízben?

Az ivóvízcélú felhasználáskor a felszíni vizekből származó nyersvíz esetén az oldott szerves anygok mennyisége és a mikroorganizmusok jelentősek, ami a feladatot adja a helyi víztisztító műveknek. A karsztvízre nem jellemzőek a szerves anyagok, sem a mikroorganizmusok, azonban bizonyos esetekben nitráttal szennyeződhet a víztest, ami eredetileg az egyik legtisztább vízbázis, bár egyúttal a legsérülékenyebb is. Így az ilyen vízbázis kifejezett védelmet igényel. A rétegvizek ásványi anyagokban kifejezetten gazdagok, nem jellemző rájuk az oldott szerves anyag tartalom, viszont egyes területeken geológiai eredetű arzént tartalmazhatnak, és az arzénmentesítés lehet szükséges a vas és a mangán eltávolítása mellett a víztisztító művekben. Magyarországon egyébként kifejezetten jónak mondható a központi ivóvíztisztítás a többi országhoz képest, és általában jó minőségű ivóvizet kapunk csapvízként.

A vizet a tisztítás után a csővezetékekben is érheti szennyezés, például egy nem ismert föld alatti csőtörés, vagy egy rossz csatlakozás miatt. Ennek során baktériumok kerülhetnek a vízbe, emiatt fontos a klórozásos vagy klórdioxidos fertőtlenítés, amely a csővezetékekben is elvégzi a szükséges fertőtlenítést. Erre az UV és az ózonos technológia nem képes, mivel ezek a vízműben, a fertőtlenítés helyén pusztítják el a vízben levő mikroorganizmusokat – viszont alkalmazásukkal kevesebb klórt vagy klórdioxidot kell adagolni. Ugyanakkor a klór a már jelentősen csökkentett mennyiségben jelen levő oldott szerves anyagokkal reakcióba lépve klórozási melléktermékeket, trihalometánokat és klórozott fenolszármazékokat képezhet, amelyek károsak az egészségre. A határértékük 50 mikrogram/liter, azonban ennél kisebb mennyiségben sem hasznosak.

A csapvizünk minősége

Ha házi víztisztítóban gondolkodunk, a fentiek alapján érdemes egy arra alkalmas laborban megvizsgáltatni a csapvizünket. Ebből kiderül az is, ha jó minőségű vizünk van és nem kell aggódnunk, vagy ha valamelyik szennyező anyagból valamért több van mint kellene, akkor ennek megfelelően válasszuk ki a víztisztítási módszert.

Itt felhívom a figyelmet, hogy néhány forgalmazó szokta ajánlani a TDS mérést, amely az összes oldott anyagról ad információt. Ez bár ad egy összegző értéket, a víz szennyezettségének megállapítására nem alkalmas, mert azokat az oldott anyagokat is megméri, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, és nem kell őket eltávolítani. Például egy ásványi anyagokban gazdag, tiszta vízre elég magas értéket adhat, ami viszont nem jelent szennyezettséget.

Milyen paramétereket érdemes megmérni, megméretni? Érdemes kérni többek között az oldott szerves anyagok mennyiségi és minőségi vizsgálatát, a trihalometánok koncentrációját, az oldott és kötött klórt, nitritet, nitrátot, arzént és mikrobiológia vizsgálatot. A kapott értékeket hasonlítsuk össze az ivóvízre vonatkozó határértékekkel, ugyanakkor bizonyos anyagokra, például az esetleges gyógyszermaradványokra nincsenek határértékek.

Víztisztítási módszer kiválasztása

Ha baktériumok, vírusok is előfordulnak a csapvizünkben, annak általában valahol egy csőtörés lehet az oka, ebben az esetben olyan víztisztítót szerezzünk be, amely a baktériumokat eltávolítja, vagy fertőtlenítő hatása van. A fordított ozmózis eltávolítja a baktériumokat, mert a membránján nem tudnak áthatolni. Az aktív szenes szűrők többségén van valamilyen fertőtlenítő egység, ezüst vagy egy UV lámpa, amely szintén elpusztítja a mikroorganizmusokat. 

Ha szervetlen, ionos formájú anyagok jelentenek problémát, például a nitrit, nitrát vagy az arzén, akkor ezek eltávolítására a legalkalmasabb a fordított ozmózis (amely azonban a kismolekulájú szerves anyagok, pl. a trihalometánok eltávolításában nem hatékony) és a nanoszűrés, bár ezek nem éppen az olcsó technológiák. 

Ha az oldott szerves anyagok problémásak, netán kimutathatóak gyógyszermolekulák, gyógyszermaradványok, növényvédőszerek, vagy a klórozás miatt keletkező trihalometánok, akkor használjunk aktív szenes vízszűrőt, amely ezeket kifejezetten hatékonyan eltávolítja, mint ahogyan a klórt is. Azonban ügyeljünk arra, hogy mivel az aktív szenes töltet egy idő után telítődik, és ezután a többi szennyezőanyagot átengedi, időnként cserélni kell a töltetet. Egyes berendezéseken már különféle mérőeszközök is megtalálhatóak, amelyek elvileg jelzik azt, ha már telítődött az aktív szenes oszlop és azt cserélni kell. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.