Főoldal » Mennyire zöld város Veszprém? – 2. rész: A városi hősziget Veszprémben

Mennyire zöld város Veszprém? – 2. rész: A városi hősziget Veszprémben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Most egy elég régi, 2 éves cikk ihletett meg, a szeles téma folytatásaként. Veszprém klímájáról írok néhány sort. Az eredeti cikk címe: A városi hősziget. A vezérkép is onnan származik.

Köztudott, hogy a városok a fűtési szezonban melegebbek a környezetüknél. Ennek oka a fűtés, és a tökéletlen hőszigetelés. (Tökéletes hőszigetelés nem létezik, a hő a melegebb hely felől mindig a hidegebb felé áramlik, de vannak jobb és rosszabb szigetelése. A jobbak lassabban szivárogtatják ki a hőt a fűtött házból a hideg utcára.) A házakból kiáramló hő fűti a város környezetét is. Ez Veszprémben sincs másképp, a város melegebb a környezeténél.

Ez alapján azt lehetne hinni, hogy a nagyobb házak környékén erősebb a hőhatás. Nos, ez nem mindig van így. A város éghajlatát több tényező alakítja, ezek közül csak az egyik a fűtés, a másik a már emlegetett veszprémi szél, de a házak méretétől és a növényborítottságtól is függhet a város éghaljata.

Érdekes jelenség, hogy Veszprémben éppen a lakótelepeken van hűvösebb, a Haszkovó és a Cholnoky lakótelepen. Ezen a 2 helyen mindig 2-3 fokkal hidegebb van, mint a belvárosban. Miért van ez így? Olvasd el a cikk folytatásában!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.