Főoldal » Meteorológiai világnap

Meteorológiai világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Március 23. a meteorológiai világnap.

1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, erre emlékezve határozták el 1960-ban a METEOROLÓGIAI VILÁGNAP megünneplését, s azt azóta minden évben március 23-án tartják.

Az időjárás megfigyelésére először 1853-ban hirdettek meg nemzetközi programot. Az 1950-ben létrehozott WMO kormányközi testületnek tekinthető, az ENSZ szakosított intézményeinek egyike. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatáscsere megszervezése tartozik. A megrendezett világnapok középpontjában mindig egy-egy időszerű témakör áll.

Úgy tűnik, a társadalom érzékenysége fokozódik az extrém időjárási és éghajlati jelenségekkel szemben. Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot azok a számadatok, amelyek szerint az utóbbi évtizedben világszerte mintegy 250.000 emberéletet követelnek a gyakoribbá váló természeti katasztrófák. Az áldozatok több mint 90%-a szélsőséges meteorológiai, vagy az ezekhez kapcsolódó hidrológiai eseményekben veszti életét. A ma már tényként kezelhető légköri globális felmelegedés egyenes következménye a légkörbe felelőtlenül és ellenőrizhetetlenül kikerülő óriási mennyiségű üvegházhatású gáznak. 1860 óta földünk légköre átlagosan 0.6 Celsius fokkal emelkedett. Ennek hatására a világóceán szintje 10 és 20 cm közötti értékekkel emelkedett. A növekedés mintegy tízszerese az utóbbi 3000 év ingadozásának. Számítógépes modellezések kimutatták, hogy a felmelegedés ütemének ily mértékű folytatása a tengerek és óceánok vízszintjének akár egy méterrel történő növekedését is előidézhetik 2100-ban. Ennek óriási földrajzi, gazdasági, illetve társadalmi kihatásai lesznek. A jelenlegi tengerparti síkságok elöntése új alakzatot ad a kontinenseknek, de gondot jelent majd az is, hogy a mezőgazdaságilag legtermékenyebb és a legsűrűbben lakott területek kerülnek víz alá. Az elöntött területekről elvándorlók konfliktusba kerülnek a befogadó területek lakóival. Az éghajlati övek átrendeződése a mezőgazdasági terményszerkezet megváltozását hozza magával, ami az étkezési, a ruházkodási, építkezési és egyéb szokásokat alakítja át

A 2012-es világnap témája: A jövőnk erőforrásai az időjárás, az éghajlat és a víz.

Az OMSZ hagyományaihoz híven a Meteorológiai Világnapon vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat és a Pro Meteorológia Emlékplakettet, de a miniszteri elismerő oklevelek is ekkor kerülnek átadásra. Ezen a jeles napon köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit is, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket.

A Meteorológiai Világnap alkalmából rendezett OMSZ-os ünnepségen – szokásos módon – szakmai előadás is elhangzik, melynek címe: A meteorológiai előrejelzések gazdasági és társadalmi haszna.

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/meteorologiai_vilagnap

http://www.ngo.ro/site_item_full.shtml?x=2156

http://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=121&hir=Meteorologiai_Vilagnap,_2012._marcius_23.

Kép: http://erdely.ma/uploaded/images/1594790.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.