Főoldal » Mi az a megújuló és nem megújuló energia?

Mi az a megújuló és nem megújuló energia?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Világunk égető problémája, a környezetszennyezés egyik pillére a fosszilis energiahordozók használata. Ezeket más néven nem megújuló energiaforrásnak hívjuk. Ilyen nem megújuló energiaforrások például a szén, a kőolaj és a földgáz. Az elégetésük során jelentősen károsodik a környezetünk. A fosszilis tüzelőanyagok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, a levegő- és vízszennyezéshez. Az atomerőművek fűtőanyagai által kibocsátott radioaktív anyagok veszélyesek az élőlények egészségére.

Ezen energiaforrások újratermelődése is folyamatos, de túl hosszú időt (évmilliókat) vesz igénybe. . Az emberiség jelenlegi és egyre növekvő energiaigényét a nem megújuló energiaforrások már nem sokáig képesek kielégíteni. Ma még viszont ezeket a forrásokat használjuk nagy mennyiségben. A nem megújuló energiaforrások idővel kiapadnak, mivel a kitermelés gyorsabban történik, mint a megújulás. Ezt a folyamatot az újratermelődés-felhasználás tükrében nem megújuló folyamatnak nevezzük.

Ezekre a problémákra nyújtanak megoldást a megújuló energiaforrások.

Először azt tisztázzuk, hogy mit is takar a megújuló energia fogalma.

A megújuló energia egy olyan energiaforrás, ami folyamatosan a rendelkezésünkre áll, vagy emberi beavatkozás nélkül újratermelődik (napenergia, szélenergia, geotermikus energia stb.). Ezek a természetes energiaforrások lehetővé teszik, hogy az emberiség energia szükségletét a meglévő fejlett gazdasági szinten kielégítse, és használatuk után gond nélkül újratermelődjenek. Jelentősége, hogy összhangban van a fenntartható fejlődéssel, ezáltal nem károsítja a környezetünket.

Hazánkban és más országokban is az elmúlt évek energiapolitikájának szerves része lett a megújuló energiaforrások használatának fejlesztése. Ez a feladat csak jelentős állami támogatással oldható meg. Jelenleg ezek a technológiák még nem alkalmasak teljes mértékben arra, hogy helyettesítsék a hagyományos energiaforrásokat. Ugyanakkor csökkentik a felhasználás ütemét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.