Főoldal » Mi lesz a Városligetből, mint közparkból, ha Múzeumok nőnek benne?

Mi lesz a Városligetből, mint közparkból, ha Múzeumok nőnek benne?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi lesz a Városligetből, mint közparkból, ha Múzeumok nőnek benne?

Ehhez először tisztáznunk kell, hogy mi az a „közpark”.

„A zöldterület állandóan növényzettel fedett közterület (közpark, közkert), amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést szolgálja.” 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

) a megengedett legnagyobb beépítettség: 3%,  a legkisebb zöldfelület: 70%.

A Városliget jelenlegi beépítettsége 5% körül van. Tehát le kellene bontani egy sor használaton kívüli és/vagy magánérdekeket szolgáló kutyaólat, bódét, hajdani kiállítási épületet, hogy még mindig közparknak nevezhessük. Így kellene rehabilitálni, revitalizálni, hogy betölthesse azt a funkciót, amire egy közparkot létesítenek: a lakosság testi/lelki rekreációját, sportolási, pihenési lehetőséget nyújtson, esztétikai élménnyel gazdagítson, szűrje a port, csillapítsa a zajt, a nyári hőség napjaiban klimatizáljon.
A közpark tehát a lakosságot szolgálja. Azzal is, hogy nem lehet bele 7,5 m-nél magasabb épületet emelni.

Mi várható akkor, ha nem bontogatják az épületeket, hanem építgetik. Nem alacsonyakat, hanem 6 emelteseket? 
Ha megvalósulnak a Múzeumliget/ Múzeum Negyed/ Budapest Liget/..akárminek nevezik is, beruházásai, ha megvalósul a nagy cél: a meglévő 4 mellé még öt múzeumot beleépítenek + gasztrofalu…stb. A közpark státusza egyértelműen és visszavonhatatlanul megszűnik!

Akkor is, ha újra hozzá csatolják a Felvonulási teret, akkor is, ha néhány épületet meglévő helyére telepítenek.
A jelenlegi Ligeti terület 5%-os beépítettsége a sokszorosára nő! Hogy mennyi zöld felület marad mennyiségileg és minőségileg és hány évig lesz feldúlva a környék…nem tudom.

Nézem az ötletpályázat terveit, olvasom a miniszteri biztos megnyilvánulásait és azt hallom, látom, hogy a lakosságról egy szó sem esik. Annál több a vágyott külföldi turistákról,  és a bankkártyájukból az országba ömlő aranyakról. Mert, hogy jönnek az nem kétséges. ( Az építők szerint….mert nem olvastam sehol olyan idegenforgalmi előrejelzést, ami ezt alátámasztaná.)

Már nem az a célja a Városligetnek, hogy a lakosság felüdüljön. Mert „hasznosítják”. Mert a lakosság felüdítése nem haszon. A lakosság örüljön, hogy él és jönnek a turisták. Neki ugyan kizárólag kára származik belőle, de nem baj. Hozhat egy kis áldozatot a közjóért (?) ( és a nem csekély befektetői hasznokért).

Lesz tehát + öt múzeum és egyéb műtárgyak. Nehezen tudom elképzelni a tervekről, hogy 7,5 méter alatti ( azaz földszintes, sátortetős vagy 1 emeletes épületek lesznek). Miért? Részben mert rosszindulatú vagyok. Részben azért, mert Baán László miniszteri biztos azt nyilatkozta, hogy nem lehetnek magasabbak, mint az ING székház párkánya. Az hat (6!) emeletes! Szép új világ lesz. Lemennek a parkolók a mélygarázsba, de lesz fölöttük néhány 6 emeletes múzeum.

[token node title-raw]

Mennyivel emelkedik meg a környék környezeti terhelése? A zajszint, a rezgésszint, a légszennyezettség ( csak a forgalom növekedése miatt!!! Még nem beszéltünk a zöld területek elpusztulásáról!)

A jelenlegi közmű ellátottság is a közpark funkciónak megfelelő. 5-6 új épület, megnövekedett forgalommal felveti a közművek fektetésének, megközelíthetőségének, a karbantartás biztosításának szükségességét is. Ismerjük e munkálatok velejáróit: a szó szoros értelmében ott fű nem nő, ahol ezeket a föld alá kell lerakni. De fa sem marad, mert elvagdossák a gyökerét. NEM! Nem vágják ki őket. Elpusztul magától. ( Miért is nem nevezzük el ezt a folyamatot így: elpusztul csákánytúl?)

Ha már vonzani akarjuk a turistákat ( és megakadályozni, hogy a vonzáskörzetből kimenve szembesüljenek a város egyéb területeinek rideg valóságával), bizonyosan fényárban fognak úszni az ikonikus épületek. Az áramfogyasztáson túl a fényszennyezés ugrásszerű megnövekedése várható.

Hová fognak kipufogni a szellőzők, légaknák? A lakosság orra alá. Természetesen.

Magánkertjeinket már ma is elborítja a szemét, a hányás, a vizelet…a néhány éve idetelepült „vendéglátó” egység hajnalra magatehetetlen részegeinek jóvoltából. ( Segítenek nekik a közeli szakrendelő betegei is.)

Természetesen lesz áruszállítás az épületek üzemeltetéséhez ( biztosan hajnalban, amikor a legmélyebben elaludtunk, amikorra már a részegek is harcképtelen állapotban lesznek). És ahova áru érkezik, ott hulladék is keletkezik. Hajnalonként a fekete rigók helyett az áruszállító és a kukás autók zajára ébredünk.

Új útvonalakat fognak kialakítani a közparkban. Az természetesen azzal jár, hogy az útban lévő fákat kivágják. Igaz, hogy a száz éves fa helyére ültetnek egy gyerekkar vastagságú díszfát…de az öreg fa odvában fészkeltek az énekes madarak, rajta a mókus! Ott talált eleséget a harkály, húzódott a lombja alá a süni… Na de ez egy tárgyszerű írás. Itt nincs helye érzelgősségnek. Akinek nincs fűrésze, az annyit is ér.

Mi történik akkor, ha a turista mégis otthon marad? Vagy Budapestre jön, de nem csak az itt működő múzeumokra kíváncsi, hanem várost akar nézni? ( Oh, borzalom, még rágondolni is. Ideépítünk neki egy helyre mindent és ő elvándorol???) Akkor bizony arany-váró-csoda-váró lelkünk nagyon nagyot fog csalódni. A beruházás megtérülése kitolódik az emberi élet végső határáig. Csak a környezetkárosítás marad itt nekünk…örökre. Unokáinknak büszkén hagyunk hátra még 5, kihasználatlanul kongó épületet. ( A fővárosban álló pár száz üres ház mellett ez az öt igazán semmiség)

Hogy én miből gondolom, hogy így lesz? A hét végi Spar futófesztiválról. Csaknem 22 ezer (!) futó, megszámlálhatatlan néző, rendező, rokon, barát, családtag „használta” a Városligetet, arra, amire való: mozgásra, futásra, sétára, bámészkodásra, kürtős kalács evésre, sonka-kóstolásra, napozásra. Elsétáltam a Szépművészeti Múzeumhoz. Ott is ültek a lépcsőn legalább húszan. A Műcsarnok teraszán is negyvenen.
[token node title-raw]

Nem láttam sorokat kígyózni a jegypénztáraknál. Kíváncsi lennék a múzeumok statisztikáira: Mennyi idő alatt fordul meg náluk 33 ezer ember? Ennyien voltak a Városligetben 2 futós hétvégén! Biztos, hogy az emberek, akár külföldiek, akár magyarok…itt nem inkább természet közelben akarnak lenni és nem múmia közelben?

[token node title-raw]

…és mi lesz akkor, ha nem közpark lesz?

Nagyon egyszerű! Településközpont. A fenti kormányrendelet szerint.
Ha nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházás lesz, az sem lesz baj, ha nem e célra közművesített a terület. Nem mintha egy vacak jogszabály akadály lenne egy szép terv megvalósulásának útjában. Cserébe megkapjuk Budapest Új Turisztikai Központját.
Meg mindent, ami vele jár. Nem lehet a mazsolát kienni a kalácsból! A lakosságnak semmiképpen. Csak a befektetőknek, akik majd a vidéki bírtokaikan gondolkodhatnak azon, mit is építsenek még a városiaknak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.