Főoldal » Miért ISO 14001?

Miért ISO 14001?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

[token node title-raw]

Az ISO 14001 esetében is lehet külső kényszer a bevezetés szükségessége:

       Pályázatok elnyeréséhez szükséges.

  Környezettudatos vevő nyomására. Mivel az Európai Unióban a környezetvédelem valóban fontos dolog, komoly jogszabályi háttér szabályozza, a cégek egyre jobban megkövetelik a beszállítóiktól, alvállalkozóiktól a környezetirányítási rendszer bevezetését és működtetését.

Természetesen itt is könnyebb a dolgunk, ha belső indíttatásból vezeti be a cég. Milyen előnyökkel jár egy környezetközpontú rendszer bevezetése?

       A hatóságok érzékelhetően pozitívabban ítélik meg a cégeket, ha van ISO 14001 szabvány szerint tanúsított rendszerük, hisz akkor biztosak lehetnek benne, hogy a cég folyamatossan figyeli / figyelteti a jogszabályi követelmények változását és teljesülését, illetve hogy rajtuk kívül még egy szervezet, a tanúsító szervezet ellenőrzi azt.

       Nagyobb a vevő bizalma a cég irányába.

       Alacsonyabb vállalati költségek (pl. hatékonyabb energia és erőforrás gazdálkodás). Cégünknél például a rendszer bevezetése óta monitorozzuk havonta az energia és a hulladékkal kapcsolatos költségeinket, melyeket azóta bizonyítottan csökkentettünk is.

       Csökkennek a környezeti kockázatok, hisz a kapcsolódó folyamatok szabályozottak, illetve előzetes tervet kell készíteni normál üzemi módtól történő eltérésre.

       Ellenőrzés alá kerülnek a vállalt tevékenységének környezeti következményei, csökken a környezeti károk valószínűsége, ezáltal a bírság kockázata.

       Könnyen beintegrálható a már meglévő ISO 9001-es norma szerint tanúsított rendszerünkbe.

A vállalat, ahol én dolgozom a rendszer bevezetése óta jelentős költségeket takarított meg. A megfelelő környezeti célok, programok kitűzésével minden évben további megtakarításaink vannak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.