Főoldal » Miért menjünk mégis a Kis botanikus kertbe? Mert csodákat láthatunk!

Miért menjünk mégis a Kis botanikus kertbe? Mert csodákat láthatunk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az előző posztban elriasztottalak benneteket, most becsábítalak a Kis botanikus kertbe. A hajléktalanok nem bántanak, tudomást sem vesznek rólam, ha ott botorkálok…márpedig elég gyakran teszem.

Hogy is került ide ez a csodakert?

„Célja az volt, hogy kevéssé ismert növényfajokat mutasson be, illetve, hogy a liget látogatóit a virágok, cserjék, fák szeretetére és megóvására nevelje. Itt található egyébként a Városliget növényanyagának legértékesebb része: pl. libanoni cédrus, hamisciprus, liliomfa, fekete dió, vadkörte, csavart akác, óriás tuja, fanyarka, papíreper, piros virágú bokrétafa, sárga virágú bokrétafa, tulipánfa, mézesfa.” Haladjunk sorjában![token node title-raw]
A Palme ház felőli sarkot díszíti a Libanoni cédrus. Isten a tudója, hogy miért nyírták fel ilyen rettenetesen. De imponáló szépsége, hamvassága messziről odavonzza a tekintetünket. Tobozai, mint megannyi duci gyertya, délcegen állnak az ágakon. Két év alatt érnek meg és furcsa pikkelyekben hullik le a fáról. (februárban)

[token node title-raw]Sajnálom a levágott hatalmas ágait.
Élhet 2 000évig is… ha hagyják. A természetes élőhelyén már csaknem kipusztította az emberi kapzsiság. Pl. az ő fájából készültek a múmiák koporsói. De ki ne ismerné Csontvári lélegzet elállító festményeiről?

Nézzétek meg télen is!
[token node title-raw]

Sajnos túl közel ültettek hozzá más fákat ( pl. a szintén mesebeli gyertyánokat és oszlopos tölgyeket), így kölcsönösen akadályozzák egymást..

Ha a kavicsos úton beljebb megyünk, a sövény és az út melletti kopasz, alig füves területen már csak „belülről látom” az egykori virágágyásokat. Itt csodálhattuk meg a kerti virágok ágyásait, tanulhattuk a nevüket, láthattuk a teljes életciklusukat a kiültetéstől a magok érleléséig. Amíg volt rá pénz, volt rá igény….a fenntartók részéről.

Nekünk, városlakóknak, most is hiányzik.
A házikó közelében hatalmas hársfa mellett, hozzá nagyon közel, két különös fa vonzza az érdeklődő szemeket.

[token node title-raw].

A fekete dió is elég viharvert. Idén nem látok rajta termést. Tartok tőle, hogy ha gondozásba veszik, rossz vége lesz. Túlságosan közel vannak egymáshoz, ágai jó része elszáradt, szinte csak torzó. Fekete dióból még kettőt láttam a Ligetben. Csak egy van jó állapotban. Sajnos ő nagyon közel van a Közlekedési múzeum térszín alatti bővítéséhez. Félek meglátjuk, mi lesz a sorsa. A fekete dió termése nem sokban különbözik a hazai ismert diótól. Az indiánok kevelt gyógynövénye volt. Héjából bőrbetegségeket gyógyító kenőcsöt készítettek, de főzetével a bélférgesség is meggyógyítható volt. [token node title-raw]

Szorosan a fekete dió és a hárs között nyújtózkodik a kínai mézesfa.

[token node title-raw]

Most virágzik, és ernyőhöz hasonlító virágzatán mindig döngicsélnek a méhek. Jó méhlegelő. Innen a neve. A törzse teljesen sima, levele nagyon hasonlít a fekete dióhoz, vagy egy túlméretezett kőrishez. A hárs felőli oldala teljesen felkopaszodott, nyújtózkodik a fény felé, ezért ferde is.. Aki a látványa után ítéli meg a fákat, annak beteg és…..

[token node title-raw]

Egy vékony, magasra nőtt mézesfa van még a játszótér felőli kijáratnál is. A nagy tölgyfák szomszédságában)

[token node title-raw]

Természetes körülmények között a viharok szelektálják ki a betegeket. Ma az építészeti tervek. Változik a világ. Engem lenyűgöz, elvarázsol a növényvilág változatossága. Megbabonáz, hogy mindez itt van karnyújtásnyira tőlem, hiszen Radó Dezső, a FŐKERT akkori igazgatója és munkatársai gondoskodtak róla, hogy hazai és idegen fajok, az év minden szakában adjanak valami néznivalót, valamit, amiben a szem, a szív örömét leli.

Milyen okos dolog volt, hogy hajdan kis táblával jelölték a fákat is. Tanulhattak az ezzel foglalkozó kertészek (ma is tanulhatnak) Ezzel üzentek a kertészet dolgozóinak is. Melyikkel mi a teendő, így ők is megtanulták megkülönböztetni a gyomot és a termesztett, bemutatandó növényt.  Akkor még nem voltak inváziós fafajok, (vagy nem tudtunk róluk) nem lehetett összekeverni a bálványfával.
A mai park-gondozó nem szakképzett közmunkásoktól nem jogos elvárás, hogy ismerjék a fákat. Esetleg ha a főnökük lenne a helyzet magaslatán? Talán meg lehetne menteni.

De bizony hiba volt ezt a három fát ilyen közel ültetni egymáshoz. Elnyomják egymást. Igaz, hogy ültetéskor biztosan úgy gondolták, a mézesfa kiskorában nagyon fagyérzékeny, talán meg sem marad. Ez túlélt mindent eddig.

Nagyon nem örülnék, ha egyszer csak hűlt helyét látnám. Mert a VÉSZ-ben olvasható, hogy feltétlenül ritkítani kell a fákat, mert összeborultak a koronák. Az összeborulók közül milyen szempontok alapján döntik el, melyik megy, melyik marad?

Tudnak-e róla a nagy felújítók, hogy a fákat át is lehet ültetni? Vagy a fűrész közelebb van a szerszámos kamra bejáratához, mint az ásó?

De kérdezem én: a kert mai állapotát látva mikor járt itt utoljára szakember?

És mikor fog? És vajon a közgazdászok vagy a gépészek értenek-e jobban a fákhoz?

Radó Dezső közgazdászként került a FŐKERT élére. De ismerni akarta a világot, amit igazgat. Ezért kertészmérnöki diplomát is szerzett. Majd olyan fantasztikus, máig tankönyvként használható dolgozatokat írt, melyeknek tanulmányozása minden mai döntéshozónak, tervezőnek, környezetvédelmi szakembernek kötelező olvasmány lehetne.

Vajon ő is forog a sírjában?

Vajon elég lenne-e neki, hogy innen pár száz méterre emlékkövet és emlékfát kapott?

Vagy jobban szeretné, ha gondozott kis botanikus kert maradt volna a kert?

Városliget maradna a Városliget?

Tudni vélem a választ.

Sétáljatok be ebbe a csodavilágba, keressétek meg szépségeit!
Őket nem büntethetjük azért, mert nem növénynek való körülmények között kell élniük! Egy világhírre törekvő európai nagyváros közparkjában!?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.