Főoldal » Miért nem fejlődik a szelektív hulladékgyűjtés?

Miért nem fejlődik a szelektív hulladékgyűjtés?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemrég költöztem új lakásba és lassan felhalmozódott az általam nagy gonddal és válogatva gyűjtött hulladék, amit bánatomra az utcámban nem tudok hova kidobni. Ezen eltűnődve született mai szösszenetem arról, hogy a mai Magyarországon miért nincs még mindig elég szelektív hulladékgyűjtő, pedig 2012-t írunk.


Magyarországon sajnos a szelektív hulladékgyűjtés még nem olyan elterjedt, mint a világ többi országában, például Dániában, Svédországban, ahol a hulladék 80-90%-át így dolgozzák fel. Ennek egyik oka az lehet, hogy Magyarországon viszonylag kevés a szelektív hulladékgyűjtő, továbbá kevésszer ürítik ki ezeket.

Sok barátom véli úgy, hogy ez annyira nem hasznos, nem törődik vele, neki mindegy. Valahogy az egész nem lett jól lekommunikálva a médiában még a mai napig sem. Fontos lenne az emberek figyelmét felhívni ennek fontosságára. Meg lehetne tenni ezt a híradó legvégén, mert talán hasznosabb lenne, ha nem minden hír a gyilkosságokról szólna. Akkor talán én is többet nézném. Ezen kívül be lehetne mindenkihez dobni prospektust, ahogyan azt itt, Tiszaújvárosban is tették az ivóvízről. Jó nagy betűkkel ám, hogy az öreg nénik és bácsik is el tudják olvasni. 

Egy internetes oldalon olvastam néhány  hozzászólást, melyek nagyon igazak a kevés hulladékgyűjtőről, rossz reklámról és az emberek nem megfelelő gondolkodásáról. A legnagyobb baj az, hogy most, pár év elteltével sem lett sokkal jobb a helyzet.

Egy kis versenyszellem igazán elkéne már az országnak! Azt mondom, versenyezzünk mondjuk Ausztriával, legyen végül nekünk több hulladékgyűjtőnk!

Fogadni mernék, hogyha mondjuk felkérnék 3 híres marketing szakembert és megversenyeztetném Őket, igen hamar híre menne ennek a fontos, környezettudatos tevékenységnek! Azt mondanám, tekintsék a szelektív hulladékgyűjtést saját terméküknek és próbálják “eladni” a lakosságnak. Kíváncsi vagyok mi történne.


Az ember, aki hulladékot termel Önmaga és a Jövő érdekében felelős a hulladékok környezetkímélő elhelyezésére. Nem tehetjük meg, hogy másra hagyjuk a piszkos munkát! Nem csinálja meg helyettünk senki.

Tudom, hogy sok ember számára a hulladékok szelektíven történő gyűjtése “túl nagy” megerőltetést jelent, egyszerűbb mindent egy helyre dobni, viszont aki érez egy kis felelősséget a környezete iránt, és képes rá, az hozzájárulhat a természet terhelésének mérsékléséhez, ami szerintem jó érzéssel tölti el az embert.
Kíváncsi vagyok, neked mi a tapasztalatod a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, van-e valami észrevételed javaslatod, ötleted?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.