Főoldal » Miért nincsenek januárban környezetvédelmi napok?

Miért nincsenek januárban környezetvédelmi napok?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Januárban egyetlen környezetvédelmi világnap sincs, legalábbis a Wikipédia szerint, ahonnan válogattam a környezetvédelmi napokat a Környezetvédelmi Világnapok című tavaly márciusi bejegyzésemhez.

Nem tudom, hogy az év összes hónapja közül miért éppen januárban (és csak januárban) nincs egyetlen környezetvédelmi nap sem (talán azért, mert téli álmot alszik a természet?), de ebben a hónapban is érdemes védeni a környezetet. Milyen speciális környezetvédelmi feladatok vannak januárban?

  1. Veszprémben sajnos nem volt fehér karácsony, itt még most sincs hó, de úgy tudom, hogy az északi országrészekben havazott. Az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladat a környezetbarát síkosságmentesítés. A só nem éppen környezetbarát, a túl sok só árthat a fáknak. Ki lehet szórni fűrészport, bazaltzúzalékot, homokot, ezek érdesítik, síkosságmentesítik az utakat, de most már korszrű folyékony síkosságmentesítő szerek is vannak. A homok és fűrészpor előnye, hogy nem káros, a természetben hasznosul, hátrányuk viszont az, hogy egy újabb hó- és jégrétegtől nem védenek, és a hóval keveredve sár lesz belőlük. A bazaltzúzalékból viszont sokat kell kiszórni, és nehéz összeszedni, de a következő évben újra kiszórható.
  2. Január 6-án (vízkeresztkor) szokás leszedni a karácsonyfát. A műanyag fenyőt egyszerűen szétszereljük, eltesszük a helyére és karácsonykor újra elővesszük. A gyökeres, földlabdás fenyőt átteleltetjük, kiültetjük (vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor odaadhatjuk kertészetnek, erdészetnek, faiskolának, akik kiültetik). Ezekkel a megoldásokkal ne károsítjuk a környezetet. A gond csak a kivágott fenyőfákkal van. Környezetvédelmi szempontból nem a lehulló tűlevél a legnagyobb baj (az csak a háziasszonyok életét keseríti meg, többet kell takarítani, mint máskor), hanem az egész korhadó fenyőfa, amiből hulladék lesz. Jó esetben, ha lerakjuk a szemetes mellé, akkor elviszik. Nem bele kell tenni, hanem mellé, mert ha a szemetesbe tesszük, akkor csak elrohad a lerakóban, nem hasznosítják, de ha mellé tesszük és külön elviszik, akkor hasznosulhat a faiparban.
  3. Télen hideg van és sötét, ezért fűtünk és világítunk. Ezekről már több bejegyzést írtam, nem ismételném meg, de fontos, hogy csak olyan hőmérsékletre fűtsük a lakást, amennyi feltétlenül szükséges, hőszigeteljük alaposan a lakásunkat, és ha van rá lehetőségünk, akkor környezetbarát fűtőanyagokat használjunk a szén-dioxidot termelő (és ezzel szmogot, savas esőt, éghajlat-változást okozó) fosszilis tüzelőanyagok helyett. Ugyanilyen fontos az is, hogy csak ott kapcsoljuk fel a villanyt, ahol vagyunk, és ha kimegyünk egy helyiségből, akkor kapcsoljuk le. Használjunk energiatakarékos fényforrásokat: kompakt fénycsövet, vagy LED-es világítást! (A kompakt fénycsöveket gyakran nevezik energiatakarékos izzónak, de ez helytelen, mert nem izzók, nem fémszál felhevülése, hanem gázok ionizálódása bocsátja ki a fényt.)
  4. Etessük a madarakat! Enélkül télen elpusztulnának. Nekik is ugyanúgy szükségünk van táplálékra és melegre, mint nekünk. Ők a meleget a táplálkozásból (szervezetük zsírraktáraiból) nyerik, de télen nem tudják önállóan megkeresni az ennivalót, ebben kell segítenünk nekik. Ha nem etetjük őket, akkor éhen pusztulnak és megfagynak.

Ezek a legalapvetőbb környezetvédelmi teendők januárban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.