Főoldal » Míg ön utazik, tisztább lesz a levegő

Míg ön utazik, tisztább lesz a levegő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Üdvözöljük kedves utasainkat a repülő fedélzetén. Útjuk során egy környezetvédelmi kísérletben vesznek részt.

Az üvegházhatásról és a káros széndioxid kibocsátásról mindenki hallott már. Egyezmények születtek, hogy csökkentsék a károsasanyag emissziót, és most néhol azt is mondják hogy ahol tisztább a levegő ott még kevesebb dolog szűri meg a napfényt, így jobban fokozva a felmelegedést. Ettől függetlenül a levegőben tartózkodó káros anyagokat bizony jobb lenne megtisztítani. Erre vonatkozóan volna egy ötletem, afféle koncepció.

Az űrsiklók borítását mindig kiegészítik egy kerámiaborítással felszállás előtt, hogy mikor visszatér ez a réteg védje meg a hatalmas hőtől, ami máskülönben elégetné, így is maximum két fokos szögben hatolhatnak be a légkörbe.
Az Eu-n belül és a nyugati világban, de a feltörekvő országokban is, egyre több az utasszállító repülőgép. És bár a repülőgyárak próbálnak egyre „zöldebb” gépeket építeni, egy hosszú út során így is rengeteg kerozint égetnek el a hajtóművek, és láthatóan húzzák a kondenszcsíkot.

Az ötletem alapvetően két már működő találmány összességéből adódik. Az egyik az említett kerámiaborítás az űrsiklókon, a másik azon tárgyak összessége amiket például olajszennyezéseknél használnak, az olajfolt körbekerítése után beleszórják őket a szennyezett területre, és magukba szívják az olajat. Nem tudom hirtelen név szerint megnevezni őket, ha egy szakavatott ember ezzel kiegészítene, megköszönném.
Az ötletem dereng már? Repülőmérnökök, környezetmérnökök, kémikusok fizikusok csapata feltalálhatna egy a repülők kűlszínéhez igazodó borítást, amelyik elnyel, leköt széndioxidot vagy valamely más, üvegházhatású gázt.
Ezt egyrészt úgy kéne megvalósítani, hogy könnyen cserélhető legyen, újrahasznosítható, mindamellett ne veszélyeztesse a repülőgépet sem.
Vagy ha repülőgépeken nem is lehetne megvalósítani, képzeljünk el egy Zeppelint amint békésen siklik fent a magasban, hatalmas szárnyszerű vitorlákkal az oldalán, melyek kiszűrik a káros anyagokat, esetleg a hasuk alatt Katalizáló műszerek lennének, amely a légkör adott szféráját kívánják a természetes állapotába visszahelyezni.

Mindenesetre a széndioxid elleni harc nyertese csakis természetes lehet, az erdő. Úgyhogy ha ez a koncepció nem is valósul meg, egy fát elültetni, nem kerül sok időbe sem energiába, nekem is van épp egy kocsányos tölgy csemetém virágcserépben, amint szép helyet találok neki, és biztonságosat, elültetem, had élje meg az ezerévességet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.