Főoldal » Miként kezdjünk neki fenntarthatónak lenni?

Miként kezdjünk neki fenntarthatónak lenni?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint ahogy a legtöbb fontos döntés vagy feladat elvégzése előtt, az ember összeszedi meglévő tudását, és felméri lehetőségeit a cél kitűzése érdekében, javaslom a környezettudatos életvitelt kezdő vagy érdeklődő olvasóknak hasonlóan tegyen, hiszen célt alapos önismeret nélkül felesleges kitűzni. Mikor barátaimnak mesélek a munkámról, vagy egy adott fenntarthatósághoz kapcsolódó projektről, és látom érdeklődnek a téma iránt, de nem tudják magukat a rendszerben elhelyezni, azt szoktam javasolni nekik, számolják ki ökológiai lábnyomukat, hiszen ha már felmérték szennyező vagy környezetet terhelő életmódjukat, könnyebben változtatnak berögzült rossz, vagy éppen felesleges szokásaikon.

Azért is kezdem ezzel az első cikkemet, hiszen érdemes valamilyen ponton keresztül szűkíteni egy vizsgált témát, fókuszáltan, következetesen vezetve azt végig pontról pontra. Így tehát az lesz a célom, hogy folytonossággal, az első cikkhez kapcsolódóan építsem fel írásaimat, adjak iránymutatást a fenntartható életmód és fogyasztási szokások iránt érdeklődő olvasóknak, úgy hogy az ökológiai lábnyom optimális mértékben tartásához kapjon valamilyen jótanácsot, vagy olvasson saját tapasztalatomról.

És mi is az ökológiai lábnyom? Valójában két kanadai ökológustól származik ez a kifejezés, akik azt próbálták kifejezni, hogymilyen mennyiségű földre és vízre van szüksége az adott technológia mellett a társadalom önfenntartásához, a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ökológiai lábnyomot területegységben adjuk meg. Kanadai és holland kutatók kiszámították, hogy legalább 3 földgolyóra lenne szükség ahhoz, hogy a Föld lakossága azonos kényelmi és fogyasztási szinten tudjon élni. És ehhez még az is hozzá tartozik, hogy a lakosság jómódú 10%-a annyit fogyaszt, mint a maradék 90%-a. Elgondolkoztató, hogy gazdagjaink miért jogosak a Földet jobban kihasználni, mint mások. Illetve az is elgondolkoztató, hogy a szegényeink miért akarnak olyan luxussal élni, amelyek csak a gazdagok szennyező tevékenységeinek lehetne lenni.

Az ökológiai lábnyomnak 6 részterülete van, mely lefedi az összes emberi tevékenységet (pl.: szén-lábnyom, halászati lábnyom stb.). Általánosságban mondható, hogy minden emberre 1,8 hektár földterület jutna, ehhez képest ezt az értéket csak Afrikában múlják alul, tehát a Földön szinte mindenki ennél nagyobb lábnyommal él. A különböző országok lábnyomát itt meg lehet nézni: 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_ecological_footprint, ugyanez képszerűen, földgömbön ábrázolva itt található:

 http://pthbb.org/natural/footprint/2003/cartogram.gif.

Az ehhez kapcsolódó számítás eredetileg kishibás volt, az elmúlt több mint 10 esztendőben azt fokozatosan finomították, javították és az interneten is elérhető kalkulátorok között már találhatóak olyanok, amik közel pontos értéket adnak a számoló lábnyomának értékéről.

Ilyen kalkulátorok az alábbi linkeken találhatóak és talán ez a találtak közül a legalaposabb, de ehhez kell egy kis angol nyelvtudás http://myfootprint.org/en/.Itt egész sok, fontos, aprólékos kérdést tesznek fel az érdeklődőnek, mellyel pontosítani lehet az értéket.

A magyar oldalak közül, az első, ami a kereső segítségével feljött nem éppen tökéletes. Ebben sajnos sok esetben a “rám nem vonatkozik funkció” hiányzik, így elég pontatlan a felületességen kívül. http://tavoktatas.kovet.hu/fomenu.html, hiszen esetemben nem tudtam kiválasztani a „nem járok gépjárművel csak kerékpárral vagy tömegközlekedéssel” funkciót.

Ez is egy egyszerű rendszer, de van “rám nem vonatkozik” opció is, ráadásul a végén van egy kis adatbázis, összehasonlításképpen. http://www.kothalo.hu/labnyom/.

Tehát első lépésben nincs más feladat, számolni és felmérni saját lábnyomunkat. Be kell valljam, mindig meglep, hogy viszonylag visszafogott, tudatos életvezetésem mellett is az 1,8 hektárt felülmúlom, viszont az átlagos magyar értéket, ha akarnám sem tudnám elérni :). És ugye első- végső konklúzióként levonható, hogy nem is az a cél, hogy az olvasó minden szokásán első olvasatra változtasson, hanem hogy megkedvelje, megismerje azokat a tevékenységeket, melyekkel bolygónkat kímélve, kevésbé szennyezővé válhat…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.