Főoldal » Mindennapi hulladékcsökkentés

Mindennapi hulladékcsökkentés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Múzeumok Éjszakája és a falusi fesztiválunk meglátogatása után ismét jelentkezem :). A következő néhány poszt a hulladéktermelésünk csökkentéséről fog szólni, akár háznál, akár irodában.

Mindenki hallott már a hulladékkal kapcsolatos problémákról, hogy azok mennyi szennyezést okoznak, akár lerakóra kerülnek, akár égetőműre. (Az erdőkben, mezőkön, vízpartokon ledobált, tengerben úszó stb. hulladékhegyekről nem is beszélve.) Egy külön posztot is megérne az e két módszer által okozott károk elemzése, de a legegyszerűbb, ha egyszerűen kevesebb hulladékot termelünk, és akkor a gond is kevesebb vele. Ráadásul, a hulladék-szegény életmóddal rengeteg nyersanyagot megspórolunk, ami ahelyett, hogy pl. csomagolóanyagként rögtön a kukában végezné, sokkal hasznosabb célokra is felhasználható. Tehát, még a szelektív hulladékgyűjtést szem előtt tartva is igaz, hogy a legkörnyezetbarátabb hulladék az, ami nem keletkezik. Emellett ne feledjük: kevesebb hulladék után kevesebbet kell fizetnünk.

A hulladék-termelésünk csökkentése meglepően egyszerű lépésekkel is elérhető, nem kell hozzá visszamennünk a középkori életvitel szintjére. Ha odafigyelünk pár apróságra, kicsit átszervezzük az életvitelünket, máris óriási eredményeket lehet elérni.

Az Egyetemi Zöld Körrel együttműködtünk a Humusz Szövetséggel a Teljes élet – Nulla hulladék: Hulladékmegelőzési jó gyakorlatok gyűjteménye (www.nullahulladek.hu) összeállításában. Ugyan a cikkek közül csak egyet írtam én magam, a Humusz Szövetség és a Kör maguk kérték, hogy minél több helyen jelentessük meg őket, így a következő pár poszt az ide készült anyagainkat tartalmazza. Remélem, mindenki hasznosnak találja majd a tanácsainkat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.