Főoldal » Mindjárt vége a nyárnak…

Mindjárt vége a nyárnak…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztus 30., kedd van. A naptár szerint a nyár utolsó előtti napja. Hamarosan jön az ősz, hűl a levegő, lehullanak a levelek, és a természet megkezdi készülődését a hosszú téli álomra. Elköltöznek a madarak, munkába mennek a felnőttek, iskolába mennek a gyerekek. Ilyenkor kezdődnek a nagy változások a természetben. A változásokat mindig a tavasz és az ősz hozza. Tavasszal felébred a természet, ősszel elalszik. Az élénk tavasz és nyár után elkezdődik az ősz és tél nyugalmasabb időszaka. Kevesebbet süt a nap, és kevésbé mosolygósak az emberek. Mostantól (pontosabban holnaputántól) fél évig már kevésbé a vidámság, inkább egyfajta csendes álomszerű, elgondolkodó hangulat lesz jellemző a természetre. És az emberekre is. Ebben a hangulatban felmerülhet a kérdés: érdemes-e tenni valamit? Érdemes-e védeni a környezetet? Tudunk-e valamit tenni? És érdemes-e ezt a szép szakmát hivatásnak választani? Erre keresek választ ebben a cikkben.

Évszakok

Évszakok

Érdemes-e? Igen, érdemes. Csak így tehetünk valamit. Csak így oldhatjuk meg, vagy mérsékelhetjük a közelgő és már itt lévő környezeti problémákat. Egy ember csak keveset tehet, de ha nem tesszük meg, akkor más sem tesz semmit helyettünk. És ha mindenki megteszi azt a keveset, amit lehet, akkor együtt már sokat tettünk a Földért. Talán meg is menthetjük még. Mint már említettem, fontos a környezetvédelemben a pozitív gondolkodás. És mit tehetünk? Arról egy egész blogot írtam itt néhány éve, kb. 60 cikkel, amit akár egy hétköznapi ember is megtehet a környezetért…

agy

Tudunk-e valamit tenni? Igen, és sokszor még pénzbe sem kerül. Ha már mások szennyezik a környezetet, legalább mi ne tegyük! Takarékoskodjunk a vízzel, energiával! Ne használjunk sok csomagolóanyagot! Csak azt vegyük meg, amire szükségünk van! És főleg jó minőségű, helyi terméket válasszunk! Ne dobjunk ki semmit, használjuk újra vagy legalább gyűjtsük szelektíven! Gyalogoljunk, használjuk a közösségi közlekedést, nem kell mindenhová 4 keréken menni! Kiránduljunk sokat, de ne szedjük le a virágokat! A fákat is inkább ültetni kellene, nem kivágni! És etessük télen a madarakat! Ilyen egyszerű dolgokkal is sokat tehetünk a környezetvédelemért.

Környezetvédelmi tippek gyerekektől felnőtteknek

Környezetvédelmi tippek gyerekektől felnőtteknek

És miért érdemes ezeket megtenni? Az éghajlat-változás nagyrészt a mi kibocsátásainktól függ. Szélsőségebbé válik az időjárás, ha semmit nem teszünk! Élhetetlenné válik a Föld nagy része. Akár a Kiskunság is sivataggá válhat. Pedig most talán Magyarországon vannak a legkedvezőbb természeti viszonyok. Vannak hegyek, de síkságok is. Vannak folyóink, tavaink, és jól állunk felszín alatti vizekkel is, főleg karsztvízben és hévizekben gazdag az ország. Nincs sem túl hideg, sem túl meleg. A csapadék is közepes mennyiségben hull. Termékeny a talaj, szépek az erdők (jó lenne egy kicsit több), nincs sivatag (még, de a Kiskunság akár azzá válhat hamarosan). Nincsenek túl nagy viharok, földrengések, árvizek. Nincsenek veszélyes rovarok, nincs halálos mérgű pók, és mérges kígyó is csak kevés. Ilyen kedvező természeti feltételek talán nincsenek is máshol a Földön. Ezt a kincset érdemes lenne megőrizni. De nem csak az éghajlat-változás veszélyezteti ezeket az értékeket. A talaj-, víz- és levegőszennyezés mind a mi kibocsátásunk következménye. Hulladékokkal szennyeztük ezt a szép tájat, városi parkokban minden bokor alatt van már üdítős flakon, cigarettás doboz, nejlonzacskó… De már erdőben is láttam kidobott autógumit, hűtőt, mosógépet. Közös érdekünk, hogy ne így legyen, és tehetünk érte! Érdemes védeni a környezetet, hogy Magyarország természeti adottságait továbbra is megőrizzük, és sokáig nálunk legyenek a legkedvezőbb természeti viszonyok.

Magyarország

Magyarország

És érdemes-e ezt a szakmát hivatásnak választani? Remélem, hogy egyre inkább érdemes lesz. Talán a munkahelyek is belátják majd, milyen fontos szükséglet a környezetvédelem, és egyre több helyen vesznek fel rá embert. Előbb-utóbb mindenki el tud helyezkedni környezetvédelmi végzettséggel, és akkor mondhatjuk: érdemes ezt a szép szakmát hivatásnak választani!

Siker és öröm

Siker és öröm

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.