Főoldal » Minőségirányítási mi micsoda?

Minőségirányítási mi micsoda?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Segítség! Minőség ellenőrzés, szabályozás, biztosítás?

Minőség-ellenőrzés

A termelés szakembereinek kezéből kivették a végtermék ellenőrzési feladatot, s önálló, kiképzett, független minőségellenőröket bíztak meg ezzel a feladattal.

A végtermék ellenőrzésével, minősítésével szabályozó elemként vált a gyártási folyamat elengedhetetlen elemévé.

 

Minőségszabályozás

Fejlődött azonban a technológia, a munkaszervezés, a minőség-ellenőrzés tudománya. Az ipari termelés tömegszerűségének növekedése jótékonyan hatott a matematikai statisztikai elveken nyugvó minőség ellenőrzésre. Valószínűség elméleti alapok felhasználásával jutottak el arra a felismerésre, hogy a gyártott mennyiségből kivett minta számítható módon reprezentálja a sokaság jellemző tulajdonságait. Nem kellett már minden egyes gyártott darabot funkcionális vizsgálatnak alávetni, annak érdekében, hogy a támaszponti végellenőrzés rátegye a minősítő bélyegzőt a végtermékre.

A minőségszabályozás fő célja az ellenőrzés és szabályozás. Jellemző, hogy a termelő és egyéb műszaki részlegek a felelősek a minőségért. A minőséget már nemcsak ellenőrzik, hanem igyekeznek kézben tartani a folyamatot, s fontos szerepet kap a helyesbítő tevékenység.

 

Minőségbiztosítás

Az SQC megtette a hatását, egyre nagyobb darabszámban készültek az egyre jobb minőségű, egyre megbízhatóbb termékek. Ám a növekvő minőségi igényekkel is meg kellett birkóznia. A mérnököknek rá kellett jönniük, hogy a matematikai statisztikai alapú ellenőrzés nem nyújt megfelelő biztonságot, a tömegtermelési igények, a költségek és az eszközökkel szemben felmerülő speciális elvárások pedig nem teszik lehetővé a minden darabos, funkcionális ellenőrzést. Kézenfekvő volt, hogy ha nem lehet a termék minőségének száz százalékos biztonságát garantálni, úgy az előállítási feltételek minőségét kell garantálni. Rájöttek, hogy ha jó a terv, a rajz, a technológia, a gép, a szerszám, a mérőeszköz, a szakember, az ellenőrzés, a csomagolás, egyszóval jók a gyártási feltételek, akkor jó a termék is. Rájöttek, hogy a megfelelő gyártási feltételek biztosítják a termék megfelelő minőségét is. Ez volt az ipari minőségbiztosítás alapja. A minőségbiztosítás magasabb szintet jelentett, mint a végtermékre koncentráló minőség-ellenőrzés és a gyártási folyamatot kézben tartó minőségszabályozás.

A brit szabvány alapján 1985-ben jelentette meg az ISO 9000 szabványsorozatot a Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO). Az Európai Közösség irányába mutató integrációs folyamat részeként beinduló szabvány harmonizáció eredményeként lezajlott a magyar (MSZ), az európai (EN) és a nemzetközi (ISO) szabványok összehangolása, s így hazánkban is kialakult – számos más országhoz hasonlóan – az MSZ EN ISO 9000 jelzetű szabványsorozat.

 

Minőségirányítás (QM)

A japán mérnökök gyakorlat-orientált gondolkodása számos – azóta széles körben elterjedt – módszer kifejlesztéséhez vezetett, amelyeket a mai modern gyakorlatban is használnak. Ishikawa, Taguchi meghatározóvá váltak a minőségjavításban, minőségtervezésben. A minőség vezetési eszközként való alkalmazásával alakult ki 1975-85 között a minőségirányítás fogalma, melyben Dr. Armand V. Feigenbaum töltött be kiemelkedő szerepet. A “mesterek új nemzedékéhez tartozó Philip Crosby a minőségirányítás fejlődését három fázisra bontja: a hatvanas évekig tartó korszakot a “változás napjainak nevezi, mert ebben az időszakban a minőséget irányíthatatlannak tartották. A második fázist, melyet a “nulla hibára való törekvés jellemzett, nevezte Crosby a “választási periódusnak . Napjainkban a vezetésnek kell előidéznie azokat a változásokat, melyek révén a minőség a vállalati kultúra részévé válik.

 

 Röviden:

MINŐSÉGELLENŐRZÉS

       A végtermékre koncentrál

 

MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS

       A gyártási folyamatot tartja kézben

 

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

       Megfelelő gyártási feltételekre (terv, rajz, technológia, gép, mérőeszköz, stb) koncentrál

 

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS

       Minőségirányítási módszerek bevezetése a minőség javításban és fejlesztésben

 (Megjegyzés: tehát a gyártósori végellenőrök minőségellenőrök, a Kaufman Robi kollégái a minőségbiztosítási munkatársak, a Harsányi András kolllégái, illetve a Kaufman Robi minőségirányítási mérnökök és ennek megfelelően a területek is. Olyan mint MEO pedig nincs már)

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.