Főoldal » Mire jó az önkéntesség?

Mire jó az önkéntesség?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az önkéntesség a társadalmi összefogás egyik legszebb, legegyszerűbb és legfontosabb módja, a szabadidő eltöltésének egyik leghasznosabb és legértelmesebb formája. Az önkéntesség lényege a társadalmilag hasznos, de kötelezettségektől mentes munkavégzés, a közösség érdekeinek szolgálata. Az önkéntes tehát olyan ember, aki minden kényszertől mentesen tesz valamit a közösségért, a közös ügyeket a sajátjának tekinti és felelősséget érez irántuk. Önkéntesek legtöbbször szociális, egészségügyi vagy környezetvédelmi területen dolgoznak, de szinte minden szakterületen előfordul az önkéntesség valamilyen formája.

A környezetvédelem is közös ügyünk, sőt, nem csak az emberek, hanem az egész bolygó közös ügye. A környezetvédelem az emberiség egyik legfontosabb érdeke, de ugyanilyen fontos az állatoknak, növényeknek is. Tehát még inkább közügy, mint a szociális vagy egészségügyi terület, sokan mégis elhanyagolják, nem éreznek iránta felelősséget. (Általában is jellemző az emberek nagy többségére, hogy a közös ügyekben egymásra várnak, nem érzik magukat felelősnek.) Aki felelősnek érzi magát a környezetvédelemért, a környezet tisztaságáért, a Föld és az itt megtelepedett élővilág állapotáért, az emberiség által okozott károkért, a klímaváltozásért, a nyersanyag- és energiaforrások várható gyors elapadásáért, a hulladékhelyzetért, és általában a jövőnkért, az általában tesz valamit a környezetvédelemért. Ennek a legjobb módja a környezetvédelmi önkéntesség.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy otthon rendet tartsunk, és egyénileg, saját háztartásunkban ügyeljünk a környezetvédelemre, ne termeljünk felesleges hulladékokat, amit termelünk, azt hasznosítsuk, takarékoskodjunk a vízzel és az energiával, védjük a természetet, etessük télen a madarakat, stb. sőt ezek az apróságok a legfontosabbak, enélkül nincs hatékony környezetvédelem, de egy közösség együtt szinte mindig többet tehet, mint a tagjai külön-külön. Ezért alakultak meg a különböző környezetvédő szervezetek, egyesületek, amelyek saját szabad akaratukból, tagjaik önkéntes munkája által működnek, és az egyes embereknél nagyobb léptékben (helyi, országos vagy akár nemzetközi szinten is) tehetnek valamit a környezetért. A környezetvédelmi önkéntesek szabadon vállalt feladataikkal ezeknek a szervezeteknek a munkáját segítik.

Mi az önkéntesség lényege? Miért jó? Ennek több oka is van.

  1. Társadalmilag hasznos és elismert munkavégzés, a munkahelyen végzett munkánál nagyobb társadalmi megbecsülésért.
  2. Nincs teljesítménykényszer. Nem az számít, hogy az egyik önkéntes 1 hektár területről szedte össze a szemetet 1 nap alatt, a másik 2 hektárról, hanem csak az a fontos, hogy 3 hektár terület megtisztult, így mindenki átélheti a jól végzett munka örömét.
  3. A szabadidő eltöltésének értelmes módja.
  4. Az önkéntesség megadja a közösséghez tartozás élményét, hozzánk hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatunk, akik képesek egy közös célért összefogni.
  5. Az önkéntesség teljesen rugalmas, akkor segítünk, amikor ráérünk.
  6. Munkánkat csak pozitívan értékelik. Nem baj, ha nem tudunk sokat segíteni, de annyival is előrébb van a közösség, annyival is előrébb tart a munka.

Az önkéntes munka mindig valamilyen pozitív eredménnyel jár. A környezetvédelmi önkéntesség eredménye a közösségi élményen túl a tisztább és egészségesebb környezet, a környezetért vállalt felelősség által megtisztult lelkiismeret, az önkéntesek környezettudatosságának fejlődése, környezetvédelmi ismereteik bővülése (és külön előny, hogy a gyakorlatban bővülnek ezek az ismeretek), és minden környezetvédelmi feladat egy újabb lépés az ember és természet harmóniája felé, az emberek, állatok, és növények fennmaradásához és a fenntarthatóbb életmódhoz vezető úton. A környezetvédelmi önkéntesség tehát jó az önkéntesnek, jó a közösségnek, és még a Földnek is jót teszünk vele. Ki ne lenne önkéntes, ha ez ilyen jó?

Kép forrása: http://static.est.hu/kepek/194/galeria/194780_galeria_09_onkentesseg.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.