Főoldal » Mire jó egy környezetmérnök?

Mire jó egy környezetmérnök?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha már beneveztem ezt a blogot Goldenblogra, itt az ideje, hogy írjak is valamit. Annak idején ez a blog a mérnöki szakterület környezetmérnöki szakágában indult, de később logikusabbnak tűnt a blogot és a szakágat áttenni a környezetvédelmi szakterületre. Én környezetmérnök vagyok, és szeretném bemutatni, hogy mire jó egy környezetmérnök.

Mi itt a Felsőfokon.hu oldalon így definiáljuk a környezetmérnököket:

“Olyan mérnöki tudományág, amely magába foglalja a korszerű, tudományos, azon belül természettudományos, mérnöki, gazdasági, és menedzsment ismereteket. A környezetmérnök tevékenység fő célja, hogy a környezeti gondokból eredő kihívásokra megfelelő megoldások szülessenek. A környezetmérnök tudomány elsősorban az ember védelmére irányuló feladatokkal foglalkozik, figyelembe véve a környezetvédelem fontosságát.” https://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem/kornyezetmernok

A Veszprémi Egyetem, ahol végeztem (akkor így hívták, ma már Pannon Egyetem), ma elvileg erre képeznek környezetmérnököt:

A képzés célja:

“Olyan korszerű természettudományos, műszaki és közgazdasági ismeretekkel rendelkező környezetmérnökök képzése a célunk, akik a különböző területeken jelentkező környezeti veszélyeket képesek felismerni, és az elhárítás tevékenységét irányítani.

Általános mérnöki képzettségük és egy világnyelv ismerete biztosítja a hazai és külföldi szakemberekkel való kommunikáció lehetőségét. Alkalmasak a környezetvédelmi projektek tervezésére, szervezésére, ellenőrzésére és a mérnöki munkában való alkotó részvételre.”
A környezetmérnök feladata és lehetőségei:
“Mérnökök a „fenntartható fejlődésért”, talán ez lehetne az a jelszó, amely a szak célkitűzését és a környezetmérnöki szakmát a legjobban jellemzi. A környezetmérnök olyan korszerű műszaki, közgazdasági ismeretekkel rendelkező mérnök, aki képes a környezeti veszélyek felismerésére és elhárítására. Szakmai ismeretei birtokában a környezeti károkat csökkenti, illetve megszünteti. A természeti erőforrások ésszerű felhasználását, hulladékszegény technológiák kialakítását, azok működtetését csapatmunkában és önállóan is meg tudja oldani. Ismeretekkel rendelkezik a természetvédelem, a területfejlesztés, a levegőtisztaság-védelem, a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, a radioökológia és a környezeti menedzsment területén. Általános mérnöki képzettsége és nyelvismerete alapján tárgyalóképes a legkülönbözőbb területek szakembereivel. Így alkalmas környezetvédelmi projektek szervezésére, ellenőrzésére és a mérnöki munkában való alkotó részvételre.” http://felviweb.uni-pannon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=1

Ugyanezt a definíciót használják a 3 éves alapképzésben és a 2 éves, ráépülő mesterképzésben is. (Nekünk még egyben volt az 5 év, és ugyanez volt a definíció.)

Lássuk, mit mond erről a Wikipédia:

Ugyanazt, amit mi a honlapon. A feladatokról, tevékenységekről a következőket állítja az internetes lexikon:

Európai uniós előírásokat, illetve Nemzetközi Szabványokat betartva a szembesült környezeti problémákra megfelelő megoldások keresése. Környezeti problémákból adódóan:

  • hulladékgazdálkodás helyreállítása, regionális hulladéklerakók megfelelő kialakítása
  • szennyvíz kezelési technikák kifejlesztése, szennyvízhálózat megfelelő kiépítése
  • levegőtisztaság-védelem
  • korszerű technológiák fejlesztése (pl.: környezetbarát motorhajtóanyag fejlesztés)

Vállalatok, cégek életében fontos a környezeti átvilágítottság, hiszen a működésükhöz elkerülhetetlen, hogy a környezeti szempontokat mennyire veszi figyelembe a tevékenységük során (piaci érték növelés, stb.). Környezeti jelentések készítés esete:

  • önkormányzatok, vállalatok környezeti jelentésekre kötelezettek
  • intézmény, település környezeti hatásának felmérése esetén
  • menedzsment rendszer menedzsment rendszer kiépítésénél”

És milyen szerintük a jó környezetmérnök?

“Mérnöki tudományokban és a matematika terén maximálisan képzett, és ugyanakkor a biológiaiban, ökológiaiban, természet- és tájvédelemben, tehát a zöld ismeretekben otthonosan mozgó szakember.” http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetm%C3%A9rn%C3%B6k

Tehát erre vagyunk jók mi, környezetmérnökök.

Kép forrása: http://mkteszt.mk.unideb.hu/media/image/kornyezetmsc.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.