Főoldal » Miről ismerjük fel, hogy egy fa egészséges?

Miről ismerjük fel, hogy egy fa egészséges?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vezérképen látható ezüst juhar ( az Olimpiai parkban állt 2013. szept. 10-ig) beteg! Nagyon beteg! Alatta piknikezik egy család, nem is sejtik, hogy milyen óriási veszély leselkedik rájuk. 2013. augusztus első napjaiban kaptam őket lencsevégre. Én sem sejtettem (?) semmit!
Ennek a fának beteg a törzse, megcsavarodott a gyökere és bármikor eldönthette volna egy szélvihar. Papírja is van róla. Szerencsére az éber favizsgálók és az Olimpiai parkot átépítő, rehabilitáló V. kerületi önkormányzat résen volt és megakadályozta, hogy ez az ártatlannak látszó ezüst juhar merényletet kövessen el a rekkenő nyári hőségben alatta hűsölő család ellen. Kivágták. Tegnap.
Úgy kellett neki. Majd mennek utána a többi betegek is. Ha még nem beteg, majd előbb utóbb beteg lesz. Jobb kivágni, mint késő bánat.

Néhány jó tanács, hogy egyértelműen felismerjük az egészséges, nem baleset veszélyes fákat:
[token node title-raw]

Ha nincs rajta levél, az biztosít bennünket afelől, hogy nem kap bele a szél, hogy vitorla módjára megtépázza, így nem is dől ki.
[token node title-raw]
 Ha a nyár közepén rozsdásra száradt, zörög a levele, akkor is maradhat, nem veszélyes sem emberre, sem autóra.
[token node title-raw]
Ha néhány telet lombtalanul kint tölt  a szabadban, már szobornak kell tekinteni és nem fának! Így készülnek a környezetbarát köztéri szobrok.
[token node title-raw]

Különösen biztonságosak azok a tüzifa szárazságú facsemeték, amelyek locsolás hiján kiszáradtak, de megmaradtak mellettük a törzsüknél vastagabb tartó oszlopok. Ezeket a legerősebb szél sem tudja az autókra dönteni, így sem az anyagi javakban, ingóságokban, emberéletben kár nem eshet. Igyekezzünk is minél tovább a helyükön tartani. Kiváló támasztékul szolgálnak a szegény jobb sorsra érdemes gyomnövényeknek. Ezzel elősegítjük a biológiai sokféleség megmaradását is.
[token node title-raw]
Fordítsunk arra is nagy gondot, hogy se emberben, se fában ne bízzunk akkor, ha az illető öreg!!! Lám a fenti példány is milyen csavaros gyökerekkel kapaszkodik az életbe, ahelyett, hogy gyorsan és csöndben kiszáradna! Hiszen minek él az ilyen szabálytalan valami? Ennek a kerületnek a polgármestere egyszerűen veszélyezteti a közbiztonságot, hogy mindeddig még nem vágatta ki a játszótér mellől ezt a veszélyes terroristát. Mindenképpen javasolt lehetőleg nyári teljes pompájában kivágni, hogy a többi fa is észbe kapjon az elrettentő példától.
Nem szabad feladni a reményt, hogy egyszer majd egyetlen idős fa sem lesz a világon! Ha karvastagságnál nagyobbra nő, már bármire képes!
A nyájas olvasó vigye magával a fenti egészséges fákat ábrázoló képeket, hogy biztosan csak azok árnyékában piknikezzen.
Óvakodjatok a fáktól! Írtsátok a gonoszt!

Jelen jegyzetemet ajánlom környezetvédelem és erkölcstan órán ismertetni a kiskorúakkal! Nem lehet elég korán kezdeni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.