Főoldal » Mit érdemel az a bűnös….?

Mit érdemel az a bűnös….?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

kinek zálogát a kezemben tartom…játszottuk gyerekkorunkban.

Ezt a játékot juttatta eszembe egy közelmúltban olvasott hír.

Azt tudjuk, hogy segélymegvonás lesz azok büntetése, akik nem tartják rendben a házukat, kertjüket, és az előttük lévő köztereket.

Valóban nagyon sok az elhanyagolt telek, kert, ház, köztér, és ez ellen tenni is kell valamit, mert városaink és falvaink fuldokolnak a szeméttől, sok a rettentő képet mutató település, élükön a fővárossal.

Hála istennek nem vagyok politikus, sem a szociálpolitika szakértője, nem tudom megmondani, hogy a büntetés-e a legjobb módszer a fertőző rendcsinálás elindítására.
Gyanítom, hogy ez hosszabb távú folyamat eredménye lehet, nemigen oldható meg egyszerű büntetésekkel. Környezetkultúrára, önellátásra, felelősségérzetre ugyanúgy nevelni kell(ene) a gyerekeket, mint minden másra. Remélem, hogy a hit és erkölcstan keretében ezekre is kitérnek majd az oktatók. Hogy a teremtett világot őrizzék, szépítsék, óvják a gyerekek.

Addig is, amíg ők felnőnek, javaslom, hogy ne csak a segélyre szoruló gondatlanok kapjanak büntetést!

A városban se szeri se száma az olyan panel-, társas-, kertes háznak, ahol gondozatlan a kert, égig ér a gaz és a szemét. Máshol egy-egy hősies lakó egyedül küzd az elemekkel, a szeméttel, a többiek pedig nézik (le).

Mi legyen a Nemtörődömökkel? Fizessék be a közös kasszába a fizetésük bizonyos százalékát, hogy kertészt foglalkoztathassanak?
Ha munkanélküliek, egészséges nyugdíjasak is vannak a házban, ők legyenek kötelesek a lépcsőházat takarítani? A kertben a sövény alját kigyomlálni,

[token node title-raw] a fákat locsolni nyáron, tisztára söpörni a járdát,

[token node title-raw] ellapátolni a havat? Mert egy vidéki polgármesternek könnyű dolga van. Itt a kosz, a szemét, ide nem viszünk segélyt. És a bűnös városban lakók simán megússzák? Ez nem igazságos. Ez egy jogállamban a törvény előtti egyenlőséggel nem egyeztethető össze.

Remélem, hogy a jogalkotók felfigyelnek erre a mulasztásra és hamarosan ki lehet tenni a város határába a táblát: Tiszta udvar, rendes ház.

A magánszemély mulasztók tehát méltó büntetésre számíthatnak. Virágos kertté változik ország és város. Ámen.

De mi legyen a gondozatlan középületekkel? Közterekkel? Játszóterekkel? Önkormányzati és állami földekkel, házakkal, intézményekkel?

Ki kapja a büntetést? Ki köteles a takarításról, a kertről gondoskodni? Mert lehetetlen, hogy amit nem szabad a csóróknak, az szabad legyen az államnak?! Az állam se kapjon segélyt? Vagy menjen közmunkára?

Milyen büntetést lehet kiszabni az Állatkertre?[token node title-raw]

Egy rendelőre?[token node title-raw]

Az ELMŰre?[token node title-raw]

A Rendőrségre?[token node title-raw]

Az Állami Közútkezelőre?[token node title-raw]

[token node title-raw]

A Fővárosra?[token node title-raw]

A BKV-ra?[token node title-raw]

A MÁV-ra?[token node title-raw]
Persze úgy kell kiszabni rájuk a büntit, hogy ne a minket terheljen a bűn (szemét) és a büntetés is ( bírság)!

Ha iskola előtt van, az, ami…akkor Klébelsberg-intőt kapjon?

[token node title-raw]

Az igazgatói iroda kulcsáért többen versenyeznek, mint a locsolótömlő vezetéért….Az igazgatók hatásköre nem terjed a járdáig?

A napokban hallottam, hogy a technikai személyzetet elbocsájtották egyes, régen önkormányzati iskolákból, a Klebersberg Központ pedig nem szerződtetett újakat. Akkor valóban senki nem fog takarítani???

Ki és mit érdemel ezért a felelőtlenségért? Vagy a mindennapos testnevelés része lesz az utcasöprés? Felkészülésként a (közmunkás)életre? Vagy a hit-, és erkölcstan tantervébe vették be ( üdvözlendő módon) a szűkebb és tágabb környezet gondozásának kötelezettségét?
Vagy az érettségiig kötelező közösségi munka fejében a végzősök vállalták az utcasöprést?…Nem tudom.

Ha tehát a magán-gondatlan és az államilag felelőtlen egyaránt büntethető lesz, akkor elmondhatjuk, hogy „itt van már a Kánaán!”….amikor „a jognak asztalánál mindenki egyaránt foglal helyet”.Lehet, hogy akkor tényleg megérdemli majd Magyarország a Tiszta udvar, rendes ház táblácskát. Meg a jogállam titulust. És nem a fejétől szagló halra asszociál a magamfajta békés környezetvédő.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.