Főoldal » Mit nem vállal a Magyar Urbanisztikai Társaság?

Mit nem vállal a Magyar Urbanisztikai Társaság?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A MUT NEM VÁLLALJA A TERVEZETT MÚZEUMI NEGYED ELHELYEZÉSI ÖTLETPÁLYÁZATÁNAK BÍRÁLÓ BIZOTTSÁGÁBAN VALÓ RÉSZVÉTELT
A közlemény szerint ezt nem vállalja. Nem adja a nevét az évszázad környezeti pusztításához! Nem eladó a szakmai lelkiismerete, tisztessége, ha mégoly sokat is kereshetne rajta.Nem adja a nevét a soha nem létezett múltbeli épületek felépítéséhez, a Városliget és környezete további terheléséhez…Szakmai tisztességből, emberségből példát mutattak! Köszönet és Tisztelet érte!

A megjelent közleményt idézem:

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Elnöke, Körmendy Imre, 2013. június 13-án e-mailben kapott megkeresést a Múzeumi Negyed program projektigazgatójától, dr. Baán Lászlótól. A miniszteri biztos levelében az alábbiakra hivatkozva kérte fel a Magyar Urbanisztikai Társaságot, hogy delegáljon zsűrort a Múzeumi Negyed elhelyezési ötletpályázatának Bíráló Bizottságába:

A Kormány 2013. január 30-án kelt határozatában rendelkezett az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes (Múzeumi Negyed) létrehozásáról az ’56-osok terén, illetve a Városliget területén. A határozat végrehajtása keretében, az előkészítő programalkotó munka első fázisának lezárásaként sor kerül a Múzeumi Negyed elhelyezési ötletpályázatának kiírása.”

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége 2013. tavaszán részletesen megtárgyalta a kérdést, és 2013. április 9-én rendezvényen biztosított lehetőséget a kormányzati tervek megismerésére és vitájára minden érdeklődő számára. 2013. május 9-én közzétett állásfoglalásában így nyilatkozott Körmendy Imre, a MUT Elnöke:

„az elnökség (…) nem látja biztosítottnak a város területén előkészítés alatt álló nagy állami beruházások összehangoltságát, és nem látja alátámasztottnak azt, hogy a százmilliárdos nagyságrendű múzeumfejlesztések valóban érdemi hozzájárulás jelentenének a gazdasági prosperitás megteremtéséhez, továbbá azt sem, hogy az ilyen fejlesztéseket a Városligethez csatlakozva lenne a legelőnyösebb megvalósítani.”

A Múzeumi Negyed projektvezetésének megkeresését a MUT köszönettel vette, azonban a Bíráló Bizottság munkájában való részvételt visszautasította. Körmendy Imre, a MUT Elnöke, az alábbi választ adta:

„Köszönettel vettem a Társaság nevében a felkérést a tervpályázat bíráló bizottságába, de mivel levelében egyértelműen azt írja, hogy a Kormány a Városliget területén való elhelyezésről döntött, ezért nem áll módunkban részt venni a munkában.

Közzétett véleményünkben/állásfoglalásunkban leírtuk, hogy nem értünk egyet a Városligetnek, mint városi szintű közparknak a további terhelésével, s elhibázottnak tartjuk a város egy már frekventált, az idegenforgalomban ismert helyének erősítését. Kinyilvánítottuk, hogy más területet, területeket javasolunk, ahol ezek a fejlesztések – akár több helyszínre elosztva – hozzájárulhatnak a város nehéz helyzetben lévő, kihasználatlan, még mindig a háború sebeit hordozó részeinek fejlesztéséhez.

Remélem, nem kell külön indokolnom, hogy hűek akarunk lenni korábbi szavunkhoz (amit alaposan megfontoltunk), s ezért nem veszek részt sem én, s az elnökség senkit nem delegál a MUT tagjai közül e feladatra.”

A Társaság álláspontja szerint a mai Európa építészete egy ilyen esetben már nem az ikonikus épületegyüttesek hajszolásáról szól, a legújabb múzeumok már egyszerű épületekben valósulnak meg, ezzel engedve, hogy a belbecs, a tartalom érvényesüljön. Az urbanisták megítélése szerint – ha valóban új múzeumok szükségesek az ország számára – azokat a város elhanyagolt területeinek értéknövelésére célszerű felhasználni, lehetőleg funkcióvesztett objektumok újrahasznosításával.

 –  VÉGE –

 Jegyzetek:

  1. A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) az urbanisztikával hivatásszerűen foglalkozók, illetőleg az urbanisztika iránt elkötelezetten érdeklődők szakmai-társadalmi szervezete. 1966-os alapítása óta egyedüllállóan fontos szerepet tölt be a városfejlesztés területén. A MUT tagsága 2012 végén mintegy 450 egyéni és 150 jogi tagból áll, ezek között a magyar urbanisztika legkiválóbb elméleti és gyakorlati szakemberei, valamint mintegy 100 önkormányzat is megtalálható. www.mut.hu
  2. A MUT 2013. május 9-én közzétett állásfoglalása itt olvasható:

http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=196933#MIDDLE

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.