Főoldal » Mit tegyünk?

Mit tegyünk?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit teszel ha látod,hogy egy védett állat rágcsál egy védett növényt? A kérdés elsőre viccesnek hangzik, de valójában ez egy létező természetvédelmi probléma. A válasz mindig attól függ, hogy melyik állat, hol, milyen és mennyi növényt rágcsál.

Ha a védett növény azért lett védett, mert az a védett állat fő tápláléka, akkor nincs semmi baj. Ha nem azért védett, de ez a növény az állat fő tápláléka, akkor sincs baj: a növény és az állat szabályozza egymás példányszámát. Kezdteben sok növény és sok növényevő állat van, aztán az állatok elfogyasztják a növényeket, kevés növény és sok állat lesz. Ekkor elkezdenek pusztulni az állatok, kevés növény és kevés állat lesz, majd elkezdenek regenerálódni a növények, sok növény és kevés állat lesz. Ez után a táplálékbőség miatt újra szaporodnak az állatok, újra sok növény és sok állat lesz…

Az is számít, hogy kihajthat-e a növény, miután megrágta az állat. Ha kihajt, mint pl. a fűfélék, akkor az állat nem okoz kárt a régcsálással. Ha nem hajt ki, akkor kárt okoz. A növény egyedszáma is fontos. Elég sok van belőle ahhoz, hogy az állatnak is jusson, és még maradjon is? Ha igen, akkor nincs baj. Ha nem, akkor védeni kell a növényt.

Ha a növény nem hajt ki, vagy túl kevés van belőle, akkor meg kell védeni az állattól. Persze úgy, hogy a védett állat is megmaradjon, de ne tudja megrágni a védett növényt. Ilyenkor érdemes pl. a védett növényt bekeríteni, vagy a védett állatot elhajtani egy olyan területre, ahol több példány él abból a növényből, vagy ahol más, nem védett tápláléknövényeket találhat. A két megoldás persze nem zárja ki egymást.

Tanulság: még a legabszurdabb kérdésekre is van megoldás, csak akarni kell.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.