Főoldal » Mit tehet egy cég? (Állásajánlatok)

Mit tehet egy cég? (Állásajánlatok)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Blogom második része a cégeknek, intézményeknek, gazdálkodó szervezeteknek szól. Környezetvédelmi kampányt hirdettünk cégeknek, a kapcsolódó bejegyzések között ez az első 2 blogbejegyzés. A csatolmány a kampányfelhívás. A bejegyzéseknél a vezérkép most is a szakágakhoz kapcsolódik. Újra ábécésorrendben megyek végig a szakágakon, de ezúttal cégeknek, intézményeknek, szervezeteknek címzem a mondanivalómat. Az első szakág az állásajánlatok. Kérdés: Mit tehet egy cég ezen a téren, és mitől környezetbarát egy állásajánlat?

Természetesen minden cég, akár környezetvédelmi, akár nem, azzal tehet a legtöbbet a környezetvédelemért, hogy környezetvédelmi felelőst vesz fel, aki gondoskodik a cég környezetvédelmi megfelelőségéről, a környezetbarát működésről, és a környezetvédő szemlélet cégen belüli elterjesztéséről. Ennek a szemléletnek az egyik legjobb példája egy nálunk megjelent cikk, de hasonló jó példákat gyűjtöttünk össze ezen az oldalon is.

És mitől környezetbarát egy állásajánlat? Sok mindentől lehet az, akár környezetvédelmi cég, akár nem, akár környezetvédelmi jellegű állás, akár nem.

  • Minden munka során felmerülhetnek környezetvédelmi szempontok. Ha az állásajánlatban benne van, hogy ezeket figyelembe venni képes munkaerőt keres a cég, és ezt az interjú során legalább néhány kérdés vagy gyakorlati feladat erejéig ellenőrzik is, akkor már sokat tett a cég a környezetvédelemért.
  • A munka-, tűz- és környezetvédelem ugyan egymáshoz közeli területek, mégsem biztos, hogy érdemes összevonni ezeket az állásokat, mert másfajta szemléletet, más végzettséget, más jellegű szakértelmet igényelnek. Ha mégis összevont állást hirdet a cég, akkor nem érdemes egyik szakmát sem előnyben részesíteni, hanem olyan embert kell keresni, akinek mindkét területen van szakértelme. (A szakértelem nem feltétlenül azonos a formális végzettséggel. Nekem pl. záróvizsga tárgy volt a Biztonságtechnika 2004-ben Veszprémben az 5 éves környezetmérnöki szakon, tehát tanultam munka- és tűzvédelmet, csak éppen formális végzettségem, tanfolyami bizonyítványom nincs. A munkavégzés során a szakértelem lenne fontosabb…)
  • Ha a cég logikusan szervezi meg a munkát, és csak annyi embert alkalmaz, csak annyi munkakört alakít ki, amennyit szükséges, akkor kevesebb ember kell, ezáltal kevesebb természeti erőforrást használ a cég, így zöldebbé válik a termelés. (Ezzel nem a tömeges elbocsátásokat kívánom népszerűsíteni, azokból már úgyis túl sok van ebben az országban, inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy ésszerű szervezéssel és átgondolt feladatkiosztással sok természeti erőforrás megtakarítható.)
  • Minden szervezeti egységben legyen valaki, akinek a(z egyik) feladata odafigyelni a környezetvédelmi szempontokra a munkavégzés során. Persze nem feltétlenül kell minden osztályon, részlegben, üzemben, telephelyen külön környezetvédelmi felelőst felvenni, de mindenhol legyen egy ember, aki ért a környezetvédelemhez, és odafigyel az elpazarolt erőforrásokra, az elszivárgó folyadékokra, a keletkező hulladékok mennyiségére, összetételére és hasznosítására, az iroda kellő hőszigetelésére, a termelés során keletkező környezetszennyezésre, a felhasznált veszélyes anyagokra, stb.

Ezeket a szempontokat betartva nagyon sokat tehet egy cég a környezetvédelemért az állásajánlatok meghirdetése és a környezetvédő munkaszervezés területén, így zöldíthető a termelés.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.