Főoldal » Mit tehet egy cég? (Állatvédelem)

Mit tehet egy cég? (Állatvédelem)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég az állatvédelemben? Attól függ, milyen cég. Eleve állatokkal foglalkozó cég? (Ilyen cég pl. egy mezőgazdasági üzem, ahol állatokat tenyésztenek, egy állateledelt gyártó cég, egy állatorvosi rendelő, egy állatkert, egy állatkísérletekkel foglalkozó intézmény, stb.) Vagy csak véletlenül kerültek oda állatok?

Ha egy cég állatokkal foglalkozik, akkor sokat tehet az állatok védelméért a megfelelő tartási körülményekkel, szaporítással, a természetes erdetű, mesterséges anyagoktól mentes állateledelekkel, az állatok hely- mozgás- és tápanyagigényének kielégítésével, az állatbetegségek megelőzésével, gondos kezelésével. Ezeknek megvannak a megfelelő szakmai szabályai, ezek agrár, állatorvosi, állattenyésztési szakmai kérdések, nem is részletezném, csak azt az alapelvet emelném ki, hogy mindig az állatok érdekeit nézzük, az állatok szükségleteihez alkalmazkodjunk, így védhetjük meg őket a legjobban.

A nem állatokkal foglalkozó cégek is tehetnek valamit az állatok védelméért. Akár úgy, hogy állatvédelmi kezdeményezéseket támogatnak, akár úgy, hogy céges csapatépítő programként állatkerti látogatásokat szerveznek, hogy a dolgozók megismerjék az állatok életmódját, szükségleteit, vagy akár úgy is, hogy a környék állatairól gondoskodnak. A környék állatai lehetnek kóbor kutyák, macskák, a környéken élő madarak, de lehetnek más állatok is, pl. gyíkok, békák, sünök. A madarakat télen, a kutyákat, macskákat egész évben kell etetni, a többi állatnak inkább az életterét kell biztosítani.

Az állatok életterét úgy biztosíthatjuk, hogy nem betonozzuk le az egész céget, hagyunk némi zöld területet, és nem keresztezzük járművekkel az állatok útvonalát. (Ez utóbbi főleg a békáknál fontos, ők elpusztulhatnak, ha forgalmas utat kereszteznek, ilyenkor egy békaalagút lehet a megoldás.) Ha a cég telephelyén lombhullató fák, bokrok vannak, akkor az avart nem szabad elégetni, nehogy ott égjenek a sünök és más avarlakó állatok.

Egy környezettudatos cég a rovarokat sem irtja, csak elriasztja az épületekből, de az épület körüli fákon, bokrokon hagyja élni őket. A rovarok is hasznos állatok, ők is védelemre szorulnak.

Így védheti az állatokat egy környezettudatos cég, akár állatokkal foglalkozik, akár nem.

(A vezérkép a Mit tehetünk? (Állatvédelem) című cikkből származik.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.