Főoldal » Mit tehet egy cég? (Energetika)

Mit tehet egy cég? (Energetika)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég az energetikában (feltéve, hogy nem energetikai cég)? Energiatakarékosan termelhet, üzemelhet. Energiatakarékos eszközöket szerzhet be, energiatakarékosan működtetheti a gyártósort, a szállítójárműveket, az irodát, stb. És a megújuló energia használata is nagyon fontos. Ezeket részletezem most ebben a cikkemben.

A legegyszerűbb esetben a cégek is ugyanúgy járhatnak el, mint a magánszemélyek. Takarékoskodnak, amivel lehet. Az energetika és a környezetvédelem kapcsolata ugyanis az energiatakarékosságról és a megújuló energiaforrások használatáról szól. A megújuló energia külön téma lesz, itt és most csak annyit jegyzek meg, hogy lehetőleg minél jobban melőzzük a fosszilis energiahordozók használatát, és próbáljunk elmozdulni a megújuló energia felé, mert a fosszilis energiahordozók használata jelentős környezetszennyezést okozhat és gyorsítja a klímaváltozást.

Az energiatakarékossággal kapcsolatban a következőket ajánlom:

  • Érdemes energiatakarékos fényforrásokat beszerezni, mert megtérül az áruk.
  • Más eszközökből is az A (vagy még jobb: A+, A++, stb.) energiaosztályú készülékeket célszerű beszerezni. Minél hátrébb van egy betű az ábécében, annál energiapazarlóbb a berendezés. Már a C és D kategóriás berendezésektől is érdemes megszabadulni, és korszerűbb, energiatakarékosabb eszközökre cserélni.
  • Az üresjáratokat lehetőleg mellőzzük! Ésszerű munkaszervezéssel elkerülhető az energiapazarlás.
  • A szállítóeszközöket, járműveket is érdemes kisebb fogyasztásúra cserélni és energiatakarékosan használni. Az energiatakarékos vezetésről már volt cikk a Felsőfokon.hu szakmai blogmagazinban, a kapcsolódó cikkek között is megtalálható.
  • Fűtött helyiségekben vagy magas hőmérsékleten lejátszódó folyamatok esetén fontos a megfelelő hőszigetelés. Az elszivárgó hő felesleges energiapazarlással jár.
  • Ahogy a háztartásban is: a nem használt eszközöket, berendezéseket jobb kikapcsolni, mint készenléti állapotban pazarolni az energiát, és érdemes lekapcsolni a villanyt és lejjebb venni a fűtést minden olyan helyiségben, ahol éppen nincs senki.

Ilyen egyszerű ötletekkel és egy kis odafigyeléssel könnyen energiatakarékossá tehető egy cég. Egy energiatakarékos cég pénzt is megtakarít, és még a környezetet is védi, ezért ajánlom minden cégnek a takarékos energiagazdálkodást.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.