Főoldal » Mit tehet egy cég? (Hulladékgazdálkodás)

Mit tehet egy cég? (Hulladékgazdálkodás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég a hulladékgazdálkodásban? Ez főleg attól függ, hogy milyen cég, milyen hulladékokat termel és mit milyen mértékben tud a technológiába visszaforgatni, újrahasznosítani. De mégis van néhány általános alapelv, amit minden cégnek érdemes szem előtt tartania, hogy ne változtassuk szemétdombbá a Földet.

  1. A hulladékok keletkezését a legjobb megelőzni, vagy ha nem lehet, akkor minimalizálni.
  2. A minimalizálás ellenére is keletkező hulladékokat újra fel kell használni, vagy legalább valahogyan hasznosítani.
  3. Az újrahasználat környezetkímélőbb, mint az újrahasznosítás, de ha nem lehet valamit még egyszer felhasználni, akkor legalább hasznosítsuk újra!
  4. Az újrahasznosítás, amikor a hulladék anyaga hasznosul, sokkal jobb, mint az energetikai hasznosítás, de ha anyagában nem hasznosítható újra valami, akkor ajánlott legalább a hőt kinyerni belőle és energetikailag hasznosítani.
  5. Ami még így sem jó semmire, azt ártalmatlanítani kell, és biztonságosan elhelyezni egy jól szigetelt, ellenőrzött lerakóban. Még a megfelelően megépített, engedélyezett, ellenőrzött lerakóban is jobb helyen van a hulladék, mint elásva a föld alatt, vagy egy elhagyott bányagödörben, stb. (Ipari méretekben már nem az árokparton, bokor alatt, hanem ilyen helyeken szoktak felelőtlenül megszabadulni a hulladékoktól.)

A hulladékképződés megelőzése általában szervezés és odafigyelés kérdése. A megfelelő minőségellenőrzés, minőségbiztosítás (selejtarány csökkentése) is sokat segíthet. A selejt hulladék. Kevesebb selejt – kevesebb hulladék. Megelőzhetjük a hulladékok keletkezését, ha anyag- és energiatakarékosabb a termelés, és más, szakterületektől függő praktikák is vannak, amelyeket érdemes alkalmazni.

A minimalizálásra hasonló alapelvek érvénesek, mint a megelőzésre. Kb. mindkettőnek ugyanaz a lényege: a keletkező hulladékmennyiség csökkentése. Próbáljunk úgy dolgozni, hogy ne keletkezzen hulladék (ez a megelőzés), de ha nem megy, akkor is minél kevesebb hulladék keletkezzen (ez a minimalizálás)!

Az újrahasználat azt hiszem egyértelmű, az egyszer használatos tárgyak, eszközök helyett érdemes mindent minél többször használni, így kevesebb hulladék keletkezik.

Az újrahasznosítás módszerei a keletkezett hulladéktól és a cég profiljától függnek, de pl. egy gyártó cégnél a selejt termékeket érdemes szétszedni, és a használható, működőképes alkatrészeket újra felhasználni a termék gyártásához. Sok mindent újra lehet hasznosítani: papírt, fémet, műanyagot, üveget, stb. Lehetőleg a technológián belül hasznosítsuk újra a termékeket (pl. egy műanyag fröccsöntő üzemben érdemes lehet a selejtes műanyag termékeket vagy a műanyag hulladékokat újra beolvasztani és új terméket fröccsönteni belőle), de ha ez nem lehetséges, akkor gyűjtsük szelektíven és juttassuk el oda, ahol tudják használni!

Az energetikai hasznosítás általában nem telephelyen belül, hanem ellenőrzött égetőkben történik, de az ártalmatlanítás legtöbbször a hulladékot termelő cég feladata. Lehetőleg úgy ártalmatlanítsuk a hulladékokat, hogy minél kevésbé minsőüljenek utána veszélyes hulladéknak! A nem szilárd állapotú (hanem pl. folyékony) hulladékokat érdemes valamivel megszilárdítani, megkötni, felitatni, mert szilárd halmazállapotban legtöbbször könnyebben kezelhetők a hulladékok.

A lerakásnál az a legfontosabb, hogy ne az út szélén, árokparton, elhagyott bányagödörben helyezzük el a hulladékokat, ne ássuk el a föld alá, ne süllyesszük el egy mély tóban, hanem ellenőrzött, biztonságos, engedélyezett hulladéklerakóban rakjuk le a hulladékot! Lerakás előtt érdemes a hulladékot ártalmatlanítani, fajtánként szétválogatni és tömöríteni, mert a isebb tárfogatú hulladék könnyebben kezelhető, és a különböző fajta hulladékok más-más kezelést igényelnek, nem mindig keverhetők egymással. Együtt tárolva akár az eredetinél veszélyesebb anyagok is keletkezhetnek belőlük.

Ezt a néhány hulladékgazdálkodási alapelvet betartva minden cég sokat tehet a tisztább környezetért, a hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentéséért, és a hulladékok újrahasznosításával még a természeti erőforrásokat is megkímélhetjük. Hasznos lehet még a cégek közti szimbiózis kialakítása is: ami az egyiknek hulladék, az a másiknak nyersanyag. Erről is van egy kitűnő cikk a kapcsolódó bejegyzések között.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.