Főoldal » Mit tehet egy cég? (Klímaváltozás)

Mit tehet egy cég? (Klímaváltozás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég a klímaváltozás ellen? Szerintem sok mindent. A klímaváltozás részben természetes folyamat (földtörténetileg most egy melegedő korszakban vagyunk), és az is igaz, hogy klímaváltozás mindig volt, van és lesz, néha felmelegedés, néha lehűlés, de az ember ezt a mostani természetes, lassú felmelegedést különböző üvegházhatást okozó anyagok (elsősorban szén-dioxid és metán) kibocsátásával annyira felgyorsította, hogy az élővilág csak nehezen tud alkalmazkodni hozzá, sőt egyes fajok akár ki is pusztulhatnak a gyorsuló klímaváltozás hatására. Ha mától kezdve nem bocsátanánk ki üvegházhatású gázokat, akkor is még évtizedekig melegedne a légkör (egyre lassabban, de mégis melegedne), mielőtt beállna az egyensúly.

A klímaváltozás hatásait már részben ismerjük és tapasztaljuk, de a jövőbeli hatásokat csak modellezni, valószínűsíteni tudjuk, a felmelegedés mértékéről és a várható hatásokról még nincs pontos információ. Azt sem egyszerű megmondani, hogy egy konkrét esemény mennyire írható a klímaváltozás számlájára, de annyi már biztosnak látszik, hogy nem a néhány °C-os melegedés az egyetlen hatás, hanem az éghajlati övek fokozatos eltolódására, a szárazföldek szárazabbá válására, a sivatagok terjeszkedésére, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válására, a sarki jégsapkák megolvadására, a tengervízszint megemelkedésére, a tenger sótartalmának csökkenésére, a trópusi fajok sarkkörök felé húzódására és a gyorsan alkalmazkodó, invazív fajok elterjedésére számíthatunk. Tehát a klímaváltozás érinti a szárazföldet, a tengert, az élővilágot, az időjárást, a víz körforgását és ezeken keresztül a mindennapi élet legtöbb területét. Ezért lenne érdemes minél jobban lelassítani, legalább olyan mértékben, hogy az élővilág és a társadalom is tujon hozzá alkalmazkodni. (Persze még jobb lenne megállítani, de ez nem tűnik reálisnak.)

A megoldás: társadalmi összefogással csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A cégek lehetőségei most is a tevékenységi körtől függnek, de van néhány alapelv, ami minden cégre vonatkozhat.

  • Az első és legfontosabb alapelv az energiatakarékosság és a megújuló energia használata, így kevesebb fosszilis tüzelőanyag fogy, kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe. (Az energiatakarékosságról már írtam az energetika szakágban, a megújuló energiáról külön bejegyzést írok a megújuló energia szakágban.)
  • Fontos alapelv még az is, hogy a cégnél különböző folyamatokban felszabaduló szén-dioxid és metán (esetleg más üvegházhatású gázok) ne kerülhessenek ki a légkörbe. Valahogyan kössük meg, forgassuk vissza a technológiába, alakítsuk át kevésbé veszélyes anyaggá! Sokszor már az is nagy segítség, ha a technológiában keletkező metánt eltüzeljük. Ilyenkor ugyan szén-dioxid keletkezik, de egy metánmolekula kb. 25-ször akkora üvegházhatást okoz, mint 1 széndioxid-molekula, ezért ezzel is csökkenthető valamennyire a klímaváltozás.
  • Ha lehetséges, akkor akár át is lehet alakítani a technológiát úgy, hogy kevesebb üvegházhatású gáz keletkezzen. Környezetvédelmi szempontból mindenképpen megéri.
  • Az is nagy segítség, ha a cég növényesíti a környezetét: futónövények kúsznak fel az épületek falára, fákat telepít a cég környékére (a fák megkötik a szén-dioxidot, így segítenek mérsékelni a klímaváltozást, de sok más jótékony hatásuk van: csökkentik más légszennyezők mennyiségét is, élőhelyet adnak az állatoknak, pl. madaraknak, rovaroknak, mókusnak, zajvédő falat képeznek, párásítják a levegőt, stb.), mert minden növény szén-dioxidot köt meg, segít visszafogni az éghajlatváltozást.
  • Fontos a klímaváltozás várható hatásai ellen védekezni, pl. az eddiginél erősebb széllel vagy rekord méretű árvízzel szemben is ellenállóvá tenni az épületeket, felkészülni a menekülésre.

Ezeknek az alapelveknek a betartásával minden cég képes csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és részt venni a klímaváltozás lassításában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.